Żurek z makaronem

Dzisiaj żurek inaczej .

Dodany przez: laleczka20

Żurek z makaronem

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 1,5 l wywaru z mięsa i warzyw ( wywar zrobiłam na korpusie i marchewce ,pietruszce ,seler)
  • 1 l żuru (zakwasu z żytniej mąki)
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany
  • 1 łyżka startego chrzanu
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 1,5 łyżki majeranku
  • 10 ziarenek czarnego pieprzu
  • sól i pieprz mielony do smaku
  • makaron 200 gram

Przygotowanie

  1. Wywar z mięsa wlałam do garnka, dodałam , liść laurowy i ziarna pieprzu. Gotowałam pół godziny, wlałam zakwas i gotowałam na wolnym ogniu przez 20 min. Dodałam chrzan i przeciśnięty przez praskę czosnek, śmietanę i majeranek. Doprawiłam solą i pieprzem do smaku.Makaron ugotowałam osobno. Wkładałam do miseczek i zalewałam żurkiem .
makaron zupa zakwas
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze