4.5 (169)
Żurek wielkanocny z jajkiem i białą kiełbasą to obowiązkowa zupa na świątecznym stole. W niektórych domach podaje się ją już na śniadanie wielkanocne, a w innych serwuje dopiero na odświętny obiad. W naszej wersji przygotowywany jest na wywarze z warzyw i mięsa, a także białej kiełbasy. Zadbajcie o jakość składników, bo te gwarantują najlepszy smak. Nie zapomnijcie też o majeranku - jego ilość w tym przepisie nie jest przesadzona. Zobaczcie wideo, jak ugotować żurek wielkanocny krok po kroku.
zakwas 500 ml
woda 3.5 l
boczek wędzony 300 g
biała kiełbasa 500 g
kiełbasa wiejska 300 g
śmietana 18% 250 ml
marchewka 1 szt.
pietruszka 1 szt.
seler 0.25 szt.
por 0.5 szt.
tarty chrzan 10 g
majeranek 5 g
sól 3 g
liść laurowy 2 szt.
ziele angielskie 4 szt.
Do dużego garnka wlewamy wodę i dodajemy pokrojony na mniejsze kawałki boczek wędzony. Polecamy użyć właśnie tego składnika, ponieważ wywar na wielkanocny żurek na jego bazie zyska wyjątkowego aromatu. Wstawiamy na palnik i zagotowujemy.
wero.ugc
W czasie, w którym gotuje się boczek, obieramy marchewkę, pietruszkę i selera. Cebulę obieramy, podobnie jak pora z wierzchnich liści – pora można dodatkowo przekroić wzdłuż i umyć.
wero.ugc
Dodajemy do wywaru warzywa. Dorzucamy sól, liście laurowe i ziele angielskie. Całość gotujemy przez ok. 50-60 minut na średniej mocy palnika.
wero.ugc
Białą kiełbasę z pętka nakłuwamy szpikulcem lub patyczkiem do szaszłyków w kilku miejscach, dorzucamy do garnka. Gotujemy przez 15 minut.
wero.ugc
W tym czasie kroimy w plasterki kiełbasę, przesmażamy na suchej patelni, aż wytopi się tłuszczyk.
wero.ugc
Do garnka dodajemy majeranek oraz zakwas na żurek. Możemy użyć gotowego produktu z dobrym składem lub wykorzystać domowy zakwas na żur. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 10 minut.
wero.ugc
Na koniec po zdjęciu z palnika dodajemy zahartowaną małą ilością zupy śmietanę. Możemy użyć śmietany 18% lub w mniejszej ilości zabielić żurek wielkanocny słodką śmietanką 30%. Całość mieszamy z dodatkiem chrzanu.
Żurek wielkanocny serwujemy z jajkiem ugotowanym na twardo, pokrojoną kiełbasą białą i plasterkami kiełbasy wiejskiej.
wero.ugc
Porady
- Bulion na żurek wielkanocny można również ugotować na żeberkach. Zalewamy je zimną wodą, dodajemy warzywa i gotujemy przez godzinę. Możemy użyć do tego celu różnych rodzajów mięsa, np. wołowego i drobiowego.
- Przygotowanie można rozłożyć na 2 dni. Bulion bez problemu można ugotować dzień wcześniej.
- Na polskich stołach najczęściej gości żurek na zakwasie. To właśnie jemy zupa zawdzięcza charakterystyczny kwaśny smak. Polecamy go przygotować samodzielnie, w ten sposób możemy zrobić go zgodnie z własnymi upodobaniami. Zakwas na żurek nastawiamy 5-7 dni wcześniej.
- Żurek wielkanocny jest kwaśny i dość tłusty, a przez to ciężkostrawny, może podrażnić delikatny żołądek. Poradzimy sobie z tym, sięgając po ziołowe napary np. z mięty, melisy i rumianku. A spośród przypraw warto sięgnąć po korzeń imbiru. Warto też dosypać do zupy więcej majeranku.
- Jeśli lubimy bardzo wyraziste smaki, to oprócz chrzanu, można dodać do żurku łyżeczkę musztardy, np. sarepskiej.
Żurek wielkanocny to nie to samo, co barszcz biały. Te dwie zupy często są mylone, a ich nazwy stosuje się wymiennie. Nic dziwnego, są podobne zarówno w smaku, jak i sposobie podania:
Jedna i druga powstaje na zakwasie, jednak zakwas na żurek przygotowujemy z mąki żytniej, a na barszcz biały z mąki pszennej.
Jedną z bardziej efektownych wersji jest żurek w chlebie. Można spotkać się z opiniami, że to potrawa typowo staropolska, powszechnie jedzona w dawnych czasach. Jednak w XVII i XVIII wieku rzadko kiedy na stole pojawiało się mięso, gościło głównie na stołach najbogatszych. Poza tym podanie żurku w chlebie oznaczałoby zmarnowanie całego bochenka, co ówczesnym nie mieściło się w głowach. Chleb był zbyt cenny, by tracić go na podanie zupy.
Żurek wielkanocny najczęściej podaje się:
Przyjęło się uważać, że żurek wielkanocny pojawia się na stole podczas śniadania wielkanocnego. I rzeczywiście właśnie tak zazwyczaj go podajemy. Nie wszystkim jednak będzie to pasować, w końcu żurek - choć kremowy i aksamitny - jest dość ciężkostrawną zupą.
Jeśli więc nie chcecie zaczynać dnia od porcji zupy z kiełbasą i jajkiem, śmiało możecie uznać żurek wielkanocny za danie obiadowe i serwować go jak zwykłą zupę. Co ważne, w takim przypadku warto rozważyć zrezygnowanie lub ograniczenie innych dań, np. pieczonego mięsa. Może się okazać, że sam żurek w zupełności zaspokoi apetyt gości.