Żurek wigilijny

Ocena:

4.42 (210)

  • 1 godz. 30 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Żurek wigilijny pojawia się na wielu polskich stołach. Czasami obok tradycyjnego barszczu czerwonego z uszkami, czasami zamiast niego. To naprawdę wyjątkowa zupa, która łączy w sobie wywar grzybowy, z zakwasem na żur i bulionem warzywnym. W naszym przepisie proponujemy dodatkowo wzbogacić tę postną zupę grzankami z wędzonym łososiem i kawiorem.

Składniki:

  • zakwas  250 ml

  • suszone grzyby  250 g

  • marchewka  1 szt.

  • pietruszka  1 szt.

  • seler  0.5 szt.

  • por  0.25 szt.

  • liść laurowy  3 szt.

  • ziele angielskie  5 szt.

  • sól  5 g

  • pieprz  5 g

  • majeranek  5 g

  • czosnek  2 ząbki

  • woda  2 l

  • łosoś wędzony  100 g

  • kawior  50 g

  • kromka chleba  4 szt.

Żurek wigilijny - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Grzyby: należy je namoczyć dzień przed przygotowaniem żurku wigilijnego. Ok. 250 g grzybów leśnych, np. podgrzybków i borowików, tak, żeby były całkowicie zakryte. Przykrywamy naczynie, odstawiamy w chłodne miejsce, najlepiej na całą noc, żeby zmiękły. Następnie należy przełożyć je do garnka z wodą – gotujemy je przez ok. 40 minut na małym ogniu, aż do miękkości.

  • Krok 2:

    Bulion warzywny: obieramy marchewkę, pietruszkę i pół, średniej wielkości, selera, następnie myjemy por i wcześniej obrane warzywa. Wszystkie kroimy na niezbyt duże kawałki. Dodajemy przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, sól i pieprz do smaku (może być mielony lub w ziarnach). Gotujemy do miękkości warzyw, ok. 20–30 minut. Następnie odcedzamy warzywa, przyprawy można zostawić.

  • Krok 3:

    Bulion, grzyby, zakwas: klarowny bulion łączymy z wywarem grzybów. Dodajemy rozgnieciony czosnek i sól do smaku. Zagotowujemy i dolewamy stopniowo, porcjami, dobrze wymieszany, zakwas na żurek, po każdej porcji czekamy na ponowne zagotowanie się płynu. Sprawdzamy smak żurku wigilijnego, w razie potrzeby zwiększamy ilość zakwasu.

  • Krok 4:

    Grzanki i łosoś: z pieczywa pszennego wycinamy niewielkie krążki, podpiekamy je, z każdej strony, na patelni (z olejem lub bez). Pozostawiamy do przestudzenia. Wędzonego łososia kroimy na niewielkie kawałki i układamy na grzankach. Dodatkowo można ozdobić je niewielką ilością kawioru i rzeżuchą lub kiełkami.

Porady

  • Zamiast suszonych grzybów możemy użyć mrożonych – można je wcześniej rozmrozić, ale nie jest to konieczne.
  • Por można zastąpić cebulą, nie wpłynie to znacznie na zmianę smaku.
  • Użycie kawioru jest opcjonalne, jeśli go nie lubimy, możemy z niego spokojnie zrezygnować.
  • Grzanki z łososiem w żurku wigilijnym można zastąpić wcześniej ugotowanymi ziemniakami (gotujemy je razem z warzywami na bulion) i grzybami.
  • Żurek z suszonymi grzybami najlepiej smakuje z domowym zakwasem, jeśli jednak nie zdążyliśmy go przygotować, sprawdzi się również każdy inny zakwas żytni ze sklepu.
  • Warzywa, które zostały nam z gotowania bulionu można wykorzystać do innych potraw, np. do sałatki jarzynowej.
  • Żurek wigilijny sprawdzi się również jako zupa na pierwszy dzień świąt. Można wtedy dodatkowo uzupełnić go o podsmażoną kiełbasę lub boczek.
  • Grzanki mogą być przygotowane z chleba pszennego lub tostowego, również pszennego lub z ziarnami.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne