Żurek na zakwasie

Przepisy na Wielkanoc - żurek na wielkanocne śniadanie. Przygotowanie: 30 minut Porcja: 250 kcal

Dodany przez: mojegotowanie

Żurek na zakwasie

Mięsne

Czas przygotowania:
Kalorie:
250 kcal
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie dietetyczne

Składniki

  • 2 suszone grzybki
  • 2 l bulionu warzywnego
  • 2-3 cebule
  • 20 dag bekonu lub wędzonki
  • 1/2 l zakwasu
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka chrzanu
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 łyżki oleju
  • Majeranek
  • 30 dag białej parzonej kiełbasy
  • 4 żółtka ugotowane na twardo
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Żurek wielkanocny
  2. Grzybki namoczyć. Bekon pokroić. Cebule posiekać. Olej rozgrzać w rondlu, przesmażyć bekon i cebulę. Wlać bulion i zakwas, dodać grzyby i ziele angielskie, gotować 20 minut.
  3. Czosnek posiekać, utrzeć z odrobiną soli. Kiełbasę pokroić w plasterki. Czosnek dodać do zupy, przyprawić majerankiem, solą i pieprzem. Włożyć kiełbasę, podgrzać. Zupę wlać na talerze, posypać pokruszonymi żółtkami.
  4. Robimy zakwas
  5. Szklankę mąki żytniej zalać taką ilością gorącej wody, aby powstało luźne ciasto (ok. 1 i 1/2 szklanki). Ostudzić. Dolać 2 szklanki letniej wody, włożyć skórkę razowego chleba (można także dodać 2 ząbki czosnku), zamieszać. Zakwas przelać do szklanego słoja, przykryć gazą, obwiązać, odstawić na 2-3 dni w ciepłe, ciemne miejsce.
  6. Tradycyjny żurek wielkanocny idealnie pasuje na wielkanocny stół.
  7. Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  8. Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!
wielkanoc zupa zupy żurek żurek wielkanocny
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze