Żurek z pieczarkami

Ocena:

4.49 (193)

  • 30 min.
  • dla 4 osób
Szybka zypa z pieczarkami.

Składniki:

  • kiełbasa 30 dag
  • jajka 5-6 sztuk
  • pieczarki 8-10 sztuk
  • zakwas 1/2 litra
  • śmietana 3 łyżki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • majeranek

Żurek z pieczarkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać, podzielić na ćwiartki. Pieczarki umyć, jeśli trzeba obrać, pokroić w plasterki. Kiełbasę pokroić w grubsze krążki.
  • Zagotować ok. 2 litry wody, dodać pieczarki, kiełbasę i majeranek. Gotować ok. 10 minut. Wlać zakwas, jeśli wolimy żurek bardziej zawiesisty, można zagęścić mąką.
  • Doprawić do smaku i dodać śmietanę.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne