Żur śląski na domowym zakwasie

Aromatyczna, gęsta zupa z dużą ilością boczku, grzybów o pięknym, ciemnym kolorze!

Dodany przez: boje_sie_motyli

Żur śląski na domowym zakwasie

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • Na zakwas:
  • 1 szklanka mąki żytniej
  • 1/3 szklanki otrąb żytnich
  • skórka z jednej kromki czerstwego chleba razowego
  • 0,75 l letniej wody
  • 4 ząbki czosnku
  • liść laurowy
  • łyżeczka cukru
  • Na żurek:
  • zakwas na żurek śląski (1/2 z powyższego przepisu)
  • 250 g surowego boczku ze skórą
  • łyżka drobno pokrojonej słoniny
  • 1 cebula
  • garść suszonych grzybów
  • 2 kiełbasy śląskiej
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • kilka ziaren kminku
  • łyżeczka cukru
  • sól i pieprz do smaku
  • gotowane na twardo jajka

Przygotowanie

  1. Mąkę żytnią, otręby, cukier umieścić w słoiku, zalać letnią wodą. Dodać liść laurowy, skórkę chleba razowego oraz czosnek. Słoik obwiązać bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 5 dni.
  2. Do garnka wlać 2 litry wody. Z boczku odciąć skórę i wrzucić do garnka razem z zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Zagotować. Grzyby umieścić w miseczce i zalać wrzącą wodą. Odstawić pod przykryciem na 10 minut. Następnie całość wlać do zupy. Gotować, aż grzyby zmiękną.
  3. Boczek i cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozpuścić słoninę i podsmażyć boczek i cebulę.
  4. Kiedy grzyby zmiękną, do zupy wlać zakwas na żur, dodać kminek. Całość zagotować. Dodać podsmażony boczek, cebulę i słoninę, ponownie doprowadzić do wrzenia. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  5. Podawać z pokrojonymi w ćwiartki jajkami i gotowanymi ziemniakami.
obiad zupa zakwas żurek żur śląski
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze