Zupa grzybowa z suszonych grzybów

Ocena:

4.43 (191)

  • 1 godz. 30 min.
  • dla 5 osób
  • łatwy

Zupa grzybowa z suszonych grzybów sprawia, że cały dom pachnie lasem. Zasuszony aromat po zalaniu bulionem rozkwita na nowo z jeszcze większą intensywnością. Zbyt wiele już nie potrzeba – kilka klasycznych warzyw, zioła i śmietana. Tylko tyle, aby móc cieszyć się smakiem, który wielu z nas kojarzy się ze świętami. Tradycyjna zupa grzybowa z suszonymi grzybami znana jest przede wszystkim z terenów Kujaw, Górnego Śląska i Małopolski.

Składniki:

  • suszone grzyby  70 g

  • bulion warzywny  1.5 l

  • cebula  1 szt.

  • marchewka  1 szt.

  • ziemniaki  2 szt.

  • olej rzepakowy  15 ml

  • tymianek  5 g

  • majeranek  5 g

  • cząber  5 g

  • sól  2 g

  • pieprz  2 g

  • śmietana 30%  250 ml

  • tymianek  2 gałązki

Zupa grzybowa z suszonych grzybów - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie grzybów: suszone grzyby płuczemy pod bieżącą wodą. Przekładamy do garnka i zalewamy zimnym bulionem. Odstawiamy na noc do lodówki (czas podany w przepisie nie uwzględnia czasu moczenia grzybów).

  • Krok 2:

    Przygotowanie warzyw: cebulę obieramy z łupin, marchewkę i ziemniaki – ze skórki. Warzywa myjemy i kroimy je w drobną kostkę.

  • Krok 3:

    Podsmażanie warzyw: do dużego garnka wlewamy olej. Podsmażamy na nim najpierw samą cebulkę, a następnie pozostałe warzywa przez ok. 5 min. Dodajemy suszone zioła – tymianek, majeranek, cząber – i mieszamy.

  • Krok 4:

    Gotowanie zupy: do podsmażonych warzyw wlewamy bulion z namoczonymi grzybami. Całość doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Zmniejszamy moc palnika i gotujemy jeszcze przez ok. 20 min.

  • Krok 5:

    Zabielanie: zupa grzybowa z suszonych grzybów jest już prawie gotowa. Na koniec dodajemy śmietanę. Mieszamy do uzyskania spójnej konsystencji, podgrzewając na małej mocy palnika przez ostatnie 5 min.

  • Krok 6:

    Podawanie: gorącą zupę przelewamy do miseczek. Posypujemy listkami świeżego tymianku.

Porady

  • Do zupy grzybowej najlepsze są suszone borowiki lub podgrzybki. Możecie użyć też innych grzybów, ale te mają najwięcej smaku po wysuszeniu. W przypadku innych gatunków, trzeba dodać ich więcej – ok. 100 g na zupę.
  • Według tradycji wigilijna zupa grzybowa z suszonych grzybów powinna być zrobiona bez mięsa. W naszym przepisie użyliśmy bulionu warzywnego, ale możecie sięgnąć także po bulion mięsny.
  • Do zupy grzybowej warto użyć samodzielnie przygotowanego bulionu. Można go zrobić tego samego dnia, tuż przed gotowaniem zupy lub wcześniej. Zawekowany w słoikach bulion warzywny można przechowywać nawet przez kilka miesięcy.
  • Zamiast śmietany 30% można użyć kwaśnej śmietany 18%. Przed dodaniem jej do zupy, trzeba ją zahartować. Jak to zrobić? W osobnym naczyniu mieszamy ją z 50 ml zimnej wody. Następnie do zimnej, rozrobionej z wodą śmietany dodajemy 3 łyżki gorącego wywaru z zupy. Mieszamy, dodajemy do zupy i ponownie mieszamy – już w zupie – do połączenia składników.
  • Jeśli chcecie, aby wasza zupa grzybowa była gęstsza, możecie dodać łyżkę mąki (15 g). Należy rozmieszać ją z zimną wodą i w takiej formie dodać do zupy.
  • Na wierzch naszej zupy grzybowej daliśmy listki świeżego tymianku. Można go zastąpić posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Wigilijna zupa grzybowa z suszonych grzybów

Zupa grzybowa z suszonymi grzybami smakuje i wygląda trochę inaczej w zależności od regionu:

  • na Kujawach – podawana jest z kaszą jęczmienną,
  • w Małopolsce – serwuje się ją z łazankami,
  • a na Górnym Śląsku – z galuszkami, czyli małymi podłużnymi kluskami z mąki pszennej.

Z kolei na Kurpiach przygotowuje się mazowiecką zupę grzybową na soku z kiszonej kapusty. Nazywana jest ona także białym barszczem na zakwasie z kapusty z grzybami. Zupa nie jest zabielana. Najczęściej podawana jest z kluskami ziemniaczanymi.

Co oznaczają grzyby na Wigilii?

Według tradycji grzyby spożywane podczas wigilijnej kolacji mają zapewnić szczęście, zdrowie i dostatek. Inne – bardziej i mniej znane – polskie potrawy wigilijne z grzybami to:

Skąd wzięła się tradycja spożywania grzybów na Wigilię? Według badań etnograficznych, zarówno grzyby jak i mak, znane były z właściwości narkotycznych. Wierzono, że dzięki ich właściwościom można nawiązać kontakt ze zmarłymi.

Dawniej wigilijna kolacja miała charakter zaduszny. Podczas wspólnej wieczerzy wspominano zmarłych. Do tej pory w niektórych polskich domach nakrywa się jeden talerzyk więcej – nie tylko dla zbłąkanego wędrowca, ale także jako wspomnienie zmarłych bliskich.

Zupa grzybowa z suszonych grzybów – jak je suszyć?

O zupie grzybowej na Wigilię trzeba myśleć jesienią. W naszych lasach wysyp borowików i podgrzybków przypada na wrzesień i październik. Zbierając je należy pamiętać o tym, aby nie uszkodzić grzybni. Kapelusz i nóżkę trzeba oczyścić szczoteczką i sprawdzić, czy nie są robaczywe lub nadpleśniałe. Grzybów przed suszeniem nie wolno ich myć.

Sposoby suszenia grzybów:

  • w piekarniku – grzyby pokrojone w plasterki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 40–50°C i w wstawiamy blachę z grzybami na kilka godzin – od 3 do 8 godz. w zależności od rozmiaru i ilości grzybów. Podczas suszenia należy je obracać, 
  • w suszarce do grzybów – optymalna temperatura w urządzeniu to 70–80°C, do całkowitego wysuszenia grzybów potrzeba od 4 do 6 godzin,
  • na nitce – pokrojone grzyby nawlekamy na grubą nitkę i zawieszamy w przewiewnym i ciepłym miejscu. Suszenie trwa o wiele dłużej, nawet do kilku tygodni, w zależności od warunków – temperatury, przepływu powietrza i nasłonecznienia.

Więcej informacji na temat suszenia grzybów znajdziecie w artykule pt. Jak suszyć grzyby? Jest kilka sposobów - wypróbujcie!

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne