Zupa ziemniaczana z klopsikami

Ocena:

4.51 (189)

  • 40 min.
  • dla 4 osób
Przygotowanie: 40 minut
Gotowanie: ok. 30 minut
Porcja: 460 kcal

Składniki:

  • 3/4 kg ziemniaków
  • 4 pory
  • 2 cebule
  • 3 pomidory
  • 1 l bulionu drobiowego
  • olej l kilka gałązek świeżego majeranku
  • 30 dag mięsa mielonego
  • kajzerka
  • jajko
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Zupa ziemniaczana z klopsikami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w małą kostkę. Cebule obrać, pokroić w piórka. Pory dokładnie oczyścić, pokroić w krążki.
  • Olej rozgrzać w rondlu, przesmażyć połowę cebuli z porami (ok. 5 minut). Dodać ziemniaki, wlać bulion, gotować 20 minut.
  • Klopsiki: kajzerkę namoczyć w wodzie, odcisnąć. Mięso mielone wymieszać z kajzerką, jajkiem i pozostałą cebulą, przyprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Z masy uformować kulki wielkości orzecha włoskiego.
  • Klopsiki włożyć do gotującej się zupy, delikatnie wymieszać, gotować 10–12 minut na małym ogniu.
  • Pomidory pokroić na ósemki, dodać do zupy, wymieszać, przyprawić, posypać majerankiem.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne