fot. iStock
4.26 (266)
Zupa zacierkowa to tradycyjne polskie danie, które wielu z nas zapewne przywodzi na myśl smaki dzieciństwa. Często była przyrządzana przez nasze mamy i babcie. Jest nie tylko bardzo smaczna, ale również pożywna i sycąca. Ma gęstą konsystencję, którą uzyskamy dzięki bogactwu składników. Potrawa często przygotowywana jest na żeberkach i podawana ze skwarkami z boczku. Zupa z zacierkami to sposób na tani posiłek z łatwo dostępnych składników. Sprawdźcie, jak ją zrobić.
ziemniaki 4 szt.
boczek 200 g
cebula 1 szt.
por 200 g
pietruszka 1 szt.
marchewka 2 szt.
seler 100 g
liść laurowy 1 szt.
ziele angielskie 3 szt.
pieprz 3 szt.
jajka 1 szt.
mąka 30 g
natka pietruszki 30 g
woda 1.5 l
sól 6 g
olej 15 ml
Baza warzywna: całą włoszczyznę oraz ziemniaki i cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Wszystkie jarzyny oprócz kartofli dusimy przez chwilę z łyżką oleju w dużym garnku. Zalewamy je wodą. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i czarny pieprz. Gotujemy wywar przez 40 min. Kwadrans przed upływem tego czasu wrzucamy ziemniaki.
fot. iStock
Zacierki: jajko wbijamy do miski. Wsypujemy mąkę i szczyptę soli. Zagniatamy ciasto. Urywamy jego fragmenty palcami, zacieramy w dłoniach i wrzucamy do gorącej zupy. Mieszamy, żeby kluseczki się nie skleiły.
fot. iStock
Boczek: kroimy w kostkę i przesmażamy na patelni. Czekamy, aż wytopi się tłuszcz, a mięso lekko się zarumieni.
fot. iStock
Zupa zacierkowa: wrzucamy boczek bez tłuszczu do garnka. Mieszamy. Posypujemy zupę posiekaną natką pietruszki lub koperkiem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
iStock
Porady
- Zupa zacierkowa świetnie smakuje z dodatkiem pieprzu ziołowego i z dużą ilością warzyw: korzenia pietruszki, marchwi, ziemniaków i selera. Do garnka z wywarem możemy też wrzucić suszony tymianek, ziele jałowca lub lubczyk.
- Włoszczyznę możemy gotować w całości. Cebulę warto podpiec nad palnikiem. Uwolni wtedy całą słodycz i aromat. Kiedy jarzyny zmiękną, wyławiamy je z wywaru. Marchew i pietruszkę kroimy w kostkę i wrzucamy z powrotem do zupy, a por, seler i cebulę odrzucamy. Możemy wykorzystać je później do zrobienia farszu na pierogi lub krokiety z mięsem.
- Zupa z zacierkami może powstać na bazie wędzonych żeberek, tak jak inne tradycyjne zupy: ogórkowa, krupnik lub kapuśniak. Zyska wtedy charakterystyczny aromat. Z powodzeniem przygotujemy ją także na bulionie drobiowym. Zacierki na rosole to świetna propozycja na urozmaicenie niedzielnego obiadu.
- Danie możemy serwować ze świeżym pieczywem. Prawdziwa zupa zacierkowa najlepiej smakuje podana w towarzystwie chleba na zakwasie z chrupiącą skórką.
- Zacierka do zupy da nam najwięcej satysfakcji, kiedy zostanie zrobiona ręcznie, formowana w palcach, według przepisu naszej babci. Jeśli jednak zależy nam na czasie, ciasto możemy posiekać lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach bezpośrednio do gotującej się zupy.
- Do jakiej zupy daje się zacierki? Te pyszne kluseczki pasują do wielu tradycyjnych dań polskiej kuchni. Można je wrzucić na przykład do zupy fasolowej, grzybowej, kartoflanej lub ogórkowej.
- A co zrobić z nadmiarem zacierkowej po obiedzie? Sprawdźcie nasze porady, jak zawekować zupę.
Zupa zacierkowa z ziemniakami jest tradycyjną polską zupą, niezwykle smaczną, pożywną i sycącą, chociaż nieco zapomnianą. Świetnie sprawdza się, gdy nie mamy pomysłu na obiad, a chcemy wykorzystać to, co mamy pod ręką w lodówce lub spiżarni. Podstawowym składnikiem zupy są tzw. zacierki, czyli kluski siekane lub tarte. Przygotowuje się je z jajka i mąki pszennej, które miesza się za pomocą widelca i ugniata, aż powstanie zwarte i elastyczne ciasto. Jeśli jest zbyt miękkie, należy dodać odrobinę mąki i całą czynność powtórzyć. Skubiemy je w palcach i wrzucamy do zupy pod sam koniec gotowania (na około 3 minut). Kluseczki można uformować wcześniej i ułożyć na podsypanej mąką stolnicy.
Zupę możemy podawać z gotowymi zacierkami, kupionymi w sklepie. Niemniej jednak znacznie smaczniejsze są domowe kluseczki, które są naprawdę proste i szybkie w przygotowaniu. Można je przyrządzić także w wersji całkowicie roślinnej. Jak zrobić zacierki bez jajka? Wystarczy połączyć mąkę z ciepłą wodą. W takiej wersji sprawdzą się szczególnie na śniadanie, do zupy mlecznej.
Wiele z nas pałaszowało w dzieciństwie zacierki na mleku. Kiedyś były prawdziwym przysmakiem na śniadanie lub kolację. Dziś można je określić jako jedzenie na pocieszenie (tzw. comfort food). Zupę mleczną warto przygotowywać dzieciom szczególnie zimą, ponieważ świetnie rozgrzewa, zwłaszcza jeśli dodamy do niej odrobinę cynamonu. Kluseczki przygotowuje się tak samo jak w przypadku słonych dań. Można zrobić zacierki na wodzie i dopiero potem dodać je do słodkiej zupy lub wrzucić je od razu na gotujące się mleko. Prostą zupę mleczną można urozmaicić różnymi składnikami, takimi jak:
Rabat dotyczy całej kolekcji dostępnej na www.doctornap.com i łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie www.
Rabat do 40% na sprzęt, odzież i akcesoria sportowe dostępny w sklepie stacjonarnym i na Sportano.pl. Szczegóły w sklepie i na stronie.
Rabat 20% na produkty marki Rituals przy zakupach za min. 100 zł. Kod promocyjny obowiązuje w sklepach Rituals, aplikacji oraz na naszej stronie internetowej rituals.com. Z rabatu wyłączone są inne promocje, edycje limitowane oraz kalendarze adwentowe. Szczegóły u Partnera.
Rabat na cały asortyment dostępny w sklepach stacjonarnych i na e-clarena.eu. Promocja obowiązuje dla zamówień powyżej 100zł oraz obejmuje produkty nieprzecenione. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.
Rabat do -30% na wybrane nowości z kolekcji Wiosna/Lato 2024 i wiele więcej! Oferta dostępna w sklepach stacjonarnych i na gomez.pl. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
Produkt widoczny na zdjęciu nie jest objęty rabatami.
Rabat 20% na cały asortyment z wyłączeniem kolekcji Sablewska x Gabriella. Oferta dostępna na gabriella.pl. Nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie.
Najniższa cena produktu ze zdjęcia 30 dni przed obniżką - 16,90 zł.
Cena po zastosowaniu rabatu - 13,52 zł.