Zupa z soczewicy z mlekiem kokosowym

Zupa z soczewicy z pomidorami na mleku kokosowym to doskonała propozycja na rozgrzewający obiad. Przepis jest prosty i nie zajmuje wiele czasu, za to smakuje wyśmienicie!

Ocena:

(średnia 4.5 z 170 głosów)

Składniki:

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
    2 cebule
    3 ząbki czosnku
    1 puszka pomidorów krojonych
    1 puszka mleka kokosowego
    po łyżeczce: kurkumy, kuminu, imbiru, lub żółtego curry, sól i pieprz
    sok z połowy cytryny
    natka pietruszki
    olej do smażenia

Rodzaj diety:

Kroki wykonania:

  • Gotujemy 2,5 szklanki wody. Na wrzatek wrzucamy soczewicę. Cebulę kroimy w kostkę, szklimy na rozgrzanym oleju. Gdy cebula jest już miękka, dodajemy posiekany czosnek, przyprawy i pomidory. Podsmażamy wszystko razem przez kilka minut. Kiedy soczewica jest miękka, dorzucamy cebulę z pomidorami. Gotujemy przez chwilę wszystko razem. Dolewamy mleko kokosowe. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy obficie natką pietruszki.

    To danie zostało przygotowane przez redakcję Slowly Veggie na Hoop Likes Festival.

Porady

Zobacz też: gulasz wegetariański z soczewicą

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy