Zupa z serków topionych

Pyszna, sycąca i delikatna w smaku zupa !

Dodany przez: lexi27

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Składniki

  • 1,5 litra wody
  • 1 kostka rosołowa
  • 30 dkg małych pieczarek
  • 30 dkg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 śedniej wielkości por (jego biała częśc)
  • 1 mała cebula
  • 2 podłużne ziołowe serki topione (2 x 100g)
  • 2 ziela angielskie
  • 2 liscie laurowe
  • 2 łyżeczki mąki
  • 1 łyżka tłuszczu do smażenia

Przygotowanie

  1. Wodę zagotowac, dodac 1 kostkę rosołową oraz umyty i pokrojony w drobne paseczki por, ziela angielskie i liście laurowe.
  2. Cebulę pokroic w kostkę zeszklic na patelni na odrobinie tłuszczu. Pieczarki umyc, pokroic w plasterki i dodac do cebulki. Smazyc do odparowania płynu.
  3. Mięso podzielic na drobne cząstki, posolic i podsmażyc do ściecia - około 10 minut.
  4. Do gotujacego sie rosołu dodac podsmażone pieczarki i mięso mielone. Gotowac około 15 minut na małym ogniu. Nastepnie rozpuścic 2 serki topione w 3/4 szklanki przegotowanej ciepłej (ale nie wrzącej) wody i dodac 2 łyżeczki mąki.
  5. Wlac rozrobione serki do zupy i zagotowac. Na koniec jeśli zajdzie potrzeba doprawic zupę solą i pieprzem.
  6. Podawac z białym pieczywem.
obiad zupa pieczarki mięso mielone serki topione
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze