Prosta zupa z boczniakami i dodatkiem kaszy pęczak. Taka wersja grzybowej będzie jeszcze bardziej sycąca i wartościowa. Zupa z boczniakami to propozycja nie tylko dla wegetarian.
Składniki:
1/2 szklanki pęczaku
łyżka masła
po strąku czerwonej i żółtej papryki
2 małe cukinie
25 dag boczniaków
1 i 1/2 l bulionu warzywnego
szczypta gałki muszkatołowej
pęczek natki pietruszki
sól, pieprz
Zupa z pęczaku z boczniakami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Papryki umyć, oczyścić, przepołowić, usunąć nasiona i białe części, pokroić na romby.
Cukinie umyć i pokroić na plastry. Boczniaki oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki.
Kaszę opłukać, gotować z łyżką masła w 2 szklankach osolonego wrzątku, aż kasza całkowicie wchłonie płyn. Do garnka z kaszą włożyć przygotowane warzywa i grzyby, zalać gorącym bulionem, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Przykryć, gotować 15 min, mieszając od czasu do czasu. Natkę opłukać, osączyć, listki drobno posiekać, dodać do gorącej zupy i od razu podawać.