Zupa z mozarella

Ocena:

4.49 (196)

  • 45 min.
  • dla 4 osób
Zupa z mozarella

Składniki:

  • 3 łyżki oliwy
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 kg dojrzałych pomidorów
  • 2 łyżeczki od kawy zielonego pieprzu
  • liść laurowy
  • sól
  • 15 dag małych kulek mozzarelli
  • 12 liści bazylii

Zupa z mozarella - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Zupa z mozarella
  • Na odrobinie oliwy podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Uważajmy, aby nie zbrązowiał. Pomidory przelewamy wrzątkiem i przecieramy przez sito lub obieramy ze skóry, pozbawiamy pestek i kroimy. Wsypujemy zielony pieprz, liść laurowy, solimy i gotujemy ok. 20 min.
  • Zupę miksujemy, podajemy z kulkami mozzarelli przekrojonymi na pół, posiekanymi listkami bazylii i skrapiamy jeszcze odrobiną oliwy z pierwszego tłoczenia. Szybko i łatwo możemy przygotować nieco inny Krem z pomidorów: 2 ziemniaki obieramy, kroimy w kostki. 2–3 szalotki i 3–4 ząbki czosnku obieramy, drobno siekamy. 1,5 kg pomidorów parzymy, zdejmujemy skórkę, a miąższ drobno kroimy.
  • Garść listków świeżej bazylii płuczemy. Rozgrzewamy łyżkę oliwy, podsmażamy na niej cebulę i czosnek, po chwili wrzucamy ziemniaki i chwilę podsmażamy. Wlewamy 3/4 szklanki bulionu z kostki, gotujemy ok. 15 min. Dodajemy pomidory, gotujemy jeszcze ok. 20 min. Miksujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z pokruszoną gorgonzolą
  • i posiekaną bazylią.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne