Zupa z makaronem mie i kiełkami

Ocena:

4.47 (191)

  • 10 min.
  • dla 4 osób
Przygotowanie: 10 minut
Gotowanie: 15–20 minut
Porcja: 195 kcal
Składniki na 4 porcje

Składniki:

  • 10 dag pędów bambusa (w paseczkach, z puszki)
  • 10 dag kiełków sojowych
  • łodyga selera naciowego
  • 4 cebulki dymki
  • ostra papryczka
  • 800 ml bulionu z kurczaka
  • 12 dag chińskiego makaronu mie
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki wytrawnego sherry
  • łyżka sosu sojowego

Zupa z makaronem mie i kiełkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Łodygę selera umyć, pokroić w ukośne plasterki o grubości ok. 1,5 cm, a listki posiekać.
  • Dymki drobno posiekać. Bulion zagotować. Makaron wsypać do osolonego wrzątku. Garnek zdjąć z ognia i pod przykryciem pozostawić w nim makaron mniej więcej na 3 min, aż spęcznieje.
  • W woku lub na patelni dobrze rozgrzać olej, wrzucić kiełki sojowe, odcedzony bambus, kawałki selera, dymki. Stale mieszając, smażyć ok. 1 min. Wlać sherry i sos sojowy, wymieszać.
  • Makaron osączyć. Gorący podzielić na porcje, włożyć do miseczek. Zalać bulionem, dodać usmażone warzywa. Posypać posiekanym selerem, krążkami papryczki i podawać.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne