Moje Gotowanie maj 2019

Zupa z kurczakiem

Ocena:

4.52 (186)

  • 60 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Aromatyczna i pełna smaku zupa z kurczakiem to prawdziwy klasyk w każdej kuchni. Jest łatwa w przygotowaniu i doskonale sprawdzi się na rodzinny, sycący posiłek. Smakuje przepysznie!

Składniki:

  • oliwa extra vergine  2 łyżki stołowe

  • polędwiczki z kurczaka  8 szt.

  • por  1 szt.

  • fenkuł (koper włoski)  1 szt.

  • czosnek  3 ząbki

  • oregano  3 gałązki

  • papryka chili  2 szt.

  • pomidorki cherry  8 szt.

  • białe wytrawne wino  1 szklanka

  • bulion drobiowy  3 szklanki

  • seler naciowy  2 szt.

  • zielona fasolka  100 g

  • bagietki  1 szt.

Zupa z kurczakiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Łyżkę oliwy rozgrzewamy na patelni, na dużym ogniu. Smażymy polędwiczki z kurczaka z obu stron na złoty kolor i przekładamy go na talerz. Na tej samej patelni rozgrzewamy drugą łyżkę oliwy, na średnim ogniu. Smażymy grubo pokrojoną białą część pora i bulwę kopru włoskiego pokrojoną w kliny. Mieszamy przez 3 min. Następnie dodajemy zmiażdżony czosnek, oregano i jedną papryczkę chili pokrojoną w plasterki, smażymy krótko, mieszając przez 1 min.
     

    Kurczak polędwiczki
  • Krok 2:

    Do zupy dodajemy przekrojone na pół pomidory i mieszamy, wlewamy wino, redukujemy o połowę. Wlewamy bulion oraz szklankę wody i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień do minimum, gotujemy pod przykryciem przez 10 min. Po tym czasie dokładamy kurczaka, cienko pokrojone łodygi selera naciowego oraz przecięte na pół strączki fasolki szparagowej. Ponownie doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 5 min.

    seler naciowy
  • Krok 3:

    Zupę z kurczakiem przyprawiamy solą i pieprzem. Rozlewamy do talerzy, posypujemy oregano, pozostałym chili i liśćmi kopru włoskiego. Zupa kurczakowa będzie idealnie smakować podana z bagietką.

    Bagietka

Porady

  • Ze względu na to jak bardzo syta jest zupa z kurczakiem, bez problemu może zastąpić ona dwudaniowy obiad
  • Zamiast polędwiczek możesz wykorzystać filet z piersi kurczaka

Zobacz też: kurczak pieczony z soczewicą i zielonymi warzywami

Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Zupa z kurczakiem - przepis

Zupa z kurczakiem i warzywami to nie tylko znany wszystkim rosół. Można przygotować ją na wiele sposobów i dodać ulubione dodatki tak by smakowała wszystkim domownikom. Bukiet przypraw i świeżych warzyw sprawi, że do zupy z kurczaka nie będą potrzebne żadne sztuczne aromaty, ani kostka rosołowa.

Staraj się wybierać warzywa od lokalnych rolników, a kurczaka z ekologicznych hodowli. Składniki dobrej jakości sprawią, że zupa z kurczakiem będzie nie tylko pyszna, ale także zdrowa. Dodatek papryczek chilli nada bulionowi pikanterii, oraz sprawi, że zupa z kurczaka rozgrzeje w chłodniejsze dni.

Do zupy najlepiej wybrać białe wino wytrawne lub półwytrawne, które podkreśli smak dania. Jeżeli czujemy się pewnie z tym trunkiem możemy spróbować wybrać wino o owocowym bukiecie smaków, który nada zupie z kurczakiem tropikalnych nut smakowych. Bezpieczniejszą opcją będzie jednak postawienie na klasyczne szczepy winogron.

Pomysły na zupę z kurczaka

Do zupy kurczakowej warto dodać warzywa zalegające na dnie lodówki. Ten prosty sposób pozwoli nam znacznie ograniczyć marnowanie żywności i pozwoli zaoszczędzić pieniądze.

Do zupy z kurczakiem nie musisz koniecznie dodawać polędwiczek. Doskonale sprawdzą się do niej także inne części. Spróbuj przygotować zupę z filetem z kurczaka, która zasmakuje dzieciom, dodać skrzydełka lub ugotować zupę z piersią kurczaka, co będzie doskonałym rozwiązaniem dla osób ceniących sobie delikatne mięso z tej części kury.

Jeśli jesteś fanem orientalnych smaków warto spróbować odejść od klasyki i wypróbować przepis na tajską zupę pho z kurczakiem, która swoją głębią smaku zawdzięcza dodatkom imbiru, soku z cytryny oraz anyżu i kardamonu.

Kurczak z zupy - doradzamy, co z nim zrobić?

Kurczaka bez zastanowienia się można podać razem z bulionem i warzywami. Dzięki temu otrzymamy bardzo sycące danie, które zaspokoi nawet największe potrzeby.

Jeśli zależy nam na tym, by zupa z kurczaka była klarownym bulionem, to dodatki pozostałe z jego gotowania można wykorzystać jako bazę do warzywnego pasztetu z kurczaka, lub galartu. Pełen smaku kurczak może posłużyć też jako baza do sałatki.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne