Zupa z dynią, dorszem i ziemniakami

Zupełnie inna niż wszystkie zupa z dyni - z dorszem i ziemniakami.

Dodany przez:

Zupy

Czas przygotowania:
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 2 łyżki masła
  • 1 kg i 20 dag pokrojonego w grubą kostkę miąższu dyni
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 1 i 1/2 l bulionu warzywnego
  • łyżka koncentratu z pomidorów
  • 2 średniej wielkości cebule, pokrojone w grubą kostkę
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1/2 łyżeczki suszonego imbiru
  • łyżeczka kurkumy
  • 8 małych, obranych ugotowanych ziemniaków
  • łyżeczka otartej skórki z pomarańczy
  • 30 dag dorsza pokrojonego w grube kawałki
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Na patelni rozgrzewamy masło, rumienimy dynię z dodatkiem czosnku. Przekładamy do garnka, zalewamy bulionem, dodajemy koncentrat i gotujemy do miękkości – ale nie wolno rozgotować dyni, potrzebujemy jej w dużych kawałkach!
  2. Podczas gotowania zupy przygotowujemy ziemniaki: na oleju rumienimy cebule z dodatkiem imbiru i kurkumy. Gdy się zezłoci, dorzucamy ziemniaki, w całości lub przekrojone na pół; smażymy 5–8 min.
  3. Dodajemy skórkę z pomarańczy i sprawdzamy naszą zupę dyniową: tuż przed końcem gotowania zanurzamy w niej kawałki dorsza, doprawiamy solą i pieprzem, po 3 min łączymy z ziemniakami (ew. kładziemy je na talerze i na nich zalewamy zupą z dorszem).
  4. Autorka przepisu: Agata Wojda

Wskazówki

>>> Zupę możemy kolejnego dnia zmiksować  i podać jako krem z grzankami i startym serem.

>>> Proponuję dodać dorsza tylko do połowy objętości zupy. Drugą połowę możemy nazajutrz wzbogacić o filet z kurczaka. Pomyślmy też o zamianie ziemniaków na ciecierzycę lub pęczak.

>>> Usmażone z kurkumą i cebulą ziemniaki mogą stać się samodzielnym daniem, wystarczy dosmażyć do nich na rumiano kurzą wątróbkę lub inny mięsny dodatek.

Komentarz redakcji

Przepis pochodzi z numeru 9/2017 magazynu "Moje Gotowanie".
dynia ziemniaki dorsz zupa z dyni
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy