Zupa paprykowa ze szpinakiem i tortellini

Ocena:

4.48 (147)

  • 1 godz. 10 min.
  • dla 4 osób

Polecamy zupę paprykową ze szpinakiem i tortellini.

Składniki:

  • szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • 75 dag czerwonej papryki
  • garść szpinaku baby
  • 15 dag surowej białej kiełbasy
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 l bulionu
  • sól
  • pieprz
  • 25 dag gotowych tortellini z mięsem
  • parmezan i bazylia

Zupa paprykowa ze szpinakiem i tortellini - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Szalotkę i czosnek siekamy, oczyszczoną paprykę kroimy w kostkę. Szpinak czyścimy, obrywamy ogonki. Kiełbasę kroimy w plasterki. W garnku rozgrzewamy oliwę, obsmażamy kiełbasę, wyjmujemy i odkładamy. Na ten sam tłuszcz wkładamy szalotkę i czosnek, szklimy, dodajemy paprykę, chwilę dusimy, mieszamy z koncentratem, zalewamy ciepłym bulionem i gotujemy powoli 40 min. Przyprawiamy pikantnie solą i pieprzem, przecedzamy przez gęste sitko, wyciskając maksymalnie wygotowaną paprykę. Do paprykowego bulionu wrzucamy liście szpinaku i plasterki obsmażonej kiełbasy oraz ugotowane osobno tortellini. Rozlewamy, każdą porcję dekorujemy płatkami parmezanu i listkami bazylii, oprószamy pieprzem.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne