Make eat easy

Zupa szpinakowa

Ocena:

4.28 (267)

  • 45 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Zupa szpinakowa to pyszne, lekkie, pożywne i niskokaloryczne danie. Najlepiej smakuje przygotowana ze świeżych liści. Sezon na to warzywo jest wyjątkowo długi, ponieważ zaczyna się w czerwcu i trwa aż do września. Jeśli szukacie pomysłu na szybki, wegetariański posiłek, na pewno przekona was zupa szpinakowa – przepis jest bardzo łatwy, a efekt zdrowy i sycący. Podajcie ją z jajkiem dla maksimum satysfakcji. 

Składniki:

  • szpinak  500 g

  • marchewka  2 szt.

  • cebula  1 szt.

  • pietruszka  100 g

  • ziemniaki  400 g

  • woda  1 l

  • masło klarowane  45 g

  • śmietana 30%  100 ml

  • marchewka  200 g

  • sól  6 g

  • pieprz  3 g

  • pietruszka  100 g

  • śmietana 30%  80 ml

  • natka pietruszki  50 g

  • koperek  50 g

  • sól  12 g

  • pieprz  2 szczypty

  • jajka  4 szt.

Zupa szpinakowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Obieramy wszystkie warzywa: marchewkę, pietruszkę, ziemniaki i cebulę. Marchewkę i pietruszkę tniemy na pół wzdłuż, potem znowu na pół, kroimy w niezbyt grube plasterki. Cebulę i ziemniaki kroimy w niedużą kostkę. Mieszamy. Koperek i natkę pietruszki siekamy i zostawiamy na później.

    zupa szpinakowa - pokrojone warzywa
  • Krok 2:

    W garnku rozgrzewamy masło klarowane (lub olej bądź oliwę), przekładamy wszystkie warzywa i podsmażamy bez przykrycia na średnim ogniu przez ok. 20 minut. W czasie, gdy zupa się gotuje obieramy ząbki czosnku i kroimy w cienkie plasterki. Usmażone warzywa zalewamy 500 ml wody (odpowiedni będzie też bulion warzywny lub drobiowy), dosypujemy sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Dodajemy też ząbki czosnku. Przykrywamy i gotujemy do miękkości warzyw, przez ok. 15 minut.

    zupa szpinakowa - warzywa w garnku
  • Krok 3:

    Szpinak przekładamy na durszlak lub duże sitko, płuczemy pod zimną, bieżącą wodą. Przekładamy go do garnka z ugotowanymi warzywami. Na początku będzie go dużo, ale po chwili stanie się bardziej wiotki i zmniejszy swoją objętość. Jak już to nastąpi, gotujemy szpinakową jeszcze przez 10 minut.

    zupa szpinakowa - liście szpinaku w garnku
  • Krok 4:

    Czas gotowania zupy warto wykorzystać na przygotowanie jajek na twardo. Gdy woda zacznie wrzeć odmierzamy 8 minut, gotowe przelewamy zimną wodą. Obieramy z łupinek i kroimy na pół. Jajka układamy na wierzchu zupy szpinakowej, zazwyczaj na porcję przeznaczamy dwie połówki jajka.

    zupa szpinakowa
  • Krok 5:

    Dolewamy sok z cytryny i kremówkę. Śmietankę warto wcześniej zahartować, żeby się nie zwarzyła w zupie. Wystarczy przełożyć do niej kilka łyżek zupy, mieszać do połączenia i dopiero wlać do zupy. Dolewamy jeszcze 500 ml wody, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i koperek. Zupę mieszamy i wyłączamy. Gotową przelewamy do bulionówek.

    zupa szpinakowa

Porady

  • Rekomendujemy przygotowanie potrawy ze świeżych liści, ale równie dobrze będzie smakować zupa szpinakowa z mrożonego szpinaku.  
  • Jeśli zależy nam na naprawdę ekspresowym posiłku, możemy przyrządzić to danie na bazie domowej kostki rosołowej. Koncentrat warzyw i ziół nada daniu mnóstwo aromatu. Jeśli nie ma dla nas znaczenia, czy potrawa jest wegetariańska, nic nie stoi na przeszkodzie, żebyśmy użyli wywaru mięsnego. Zupa szpinakowa na rosole z poprzedniego dnia to dobry pomysł na posiłek w myśl zasady zero waste
  • Zupa ze szpinaku może stać się jeszcze lżejszym i niskokalorycznym daniem, pod warunkiem, że zamienimy śmietankę kremówkę na jogurt naturalny lub odtłuszczone mleko. Weganie mogą użyć mleka kokosowego.   
  • Polecamy zabielenie zupy śmietaną 30%, ale możemy też użyć kwaśnej śmietany 18%.
  • Zupa szpinakowa z ziemniakami to świetny pomysł na sycące, mocno warzywne danie, ale możemy także zastąpić je makaronem lub lanymi kluskami
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne