Aksamitna, kusząca i bardzo prosta zupa szparagowo- -groszkowa z mlekiem kokosowym. Warto zrobić w sezonie na zielone szparagi! Przepis wegetariański, a z roślinnym tłuszczem wegański.
Składniki:
szklanka pokrojonych w kostkę młodych ziemniaków
sól i biały pieprz do smaku
szklanka wyłuskanego zielonego groszku
pęczek zielonych szparagów
sól i biały pieprz do smaku
1/2–3/4 szklanki mleka kokosowego
2 łyżki posiekanych ziół (koperek, mięta lub natka pietruszki do wyboru)
2 łyżeczki masła lub margaryny roślinnej
Zupa szparagowo- -groszkowa z mlekiem kokosowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Ziemniaki zalewamy 1 i 1/2 szklanki wody, dodajemy łyżeczkę soli i gotujemy, aż będą prawie miękkie. Wtedy dosypujemy groszek i gotujemy bez przykrycia ok. 5 min.
W międzyczasie czyścimy szparagi, odłamując zdrewniałe łodygi; kilka główek zostawiamy do dekoracji. Resztę łodyg siekamy.
Na patelni rozgrzewamy masło lub tłuszcz roślinny do smażenia, wrzucamy rozdrobnione szparagi i smażymy 2–3 min.
Na koniec dodajemy posiekane zioła, sól i pieprz do smaku. Wrzucamy do gotującej się zupy i gotujemy kolejnych kilka minut, aż wszystkie warzywa będę miękkie.
Zalewamy mlekiem kokosowym i miksujemy blenderem na gładki krem (jeśli zupa jest za gęsta, można dolać wody).
Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dekorujemy odłożonymi główkami szparagów i listkami ziół.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 5/2018