Zupa szparagowa :

Szkoda że sezon szparagowy jest taki krótki.

Dodany przez: Babciagramolka

Bezmięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
2 porcji
Ocena:

(średnia 3 z 6 głosów)

Składniki

  • 1 pęczek szparagów
  • ½ litra wody
  • 6 łyżek usiekanego koperku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 200 mll słodkiej śmietanki 30 %
  • sól
  • ½ łyżeczki cukru
  • maggi

Przygotowanie

  1. Szparagi oczyścić w wierzchnich włókien za pomocą ostrego nożyka lub obieraczki .Przekroić na kawałki ( każdy szparag na 3 kawałek ) . Włożyć do garnka , zalać wodą , dodać cukier i szczyptę soli . Gotować 30 minut na małym gazie. Wyjąć łyżką cedzakową szparagi . W małym garnuszku roztopić masło .Wsypać koper i smażyć mieszając 2 minuty . Dodać mąkę , zamieszać . Po woli wlewać śmietankę , a następnie wywar z gotowania szparagów . Ogrzewać zupę mieszając aż zgęstnieje .Ze szparagów wybrać górne części z łebkami i włożyć w całości do zupy . Z pozostałych części szparagów ,, wycisnąć „ za pomocą noża miękki środek odrzucając włókniste części . Miąższ szparagowy włożyć do zupy ( oczywiście można przetrzeć szparagi przez sito ) .Doprawić zupę maggi .
warzywa szparagi obiad zupa
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze