Kiedys bylam w Niemczech i pomagalam w cateringu przyjęciowym. Wtedy to pierwszy raz zetknęłam się z dziwna zupa, podawana późnym wieczorem. Z powodzeniem zastąpi flaczki czy barszcz z krokietem...
Składniki:
500g mięsa mielonego
3 różnokolorowe papryki słodkie
1 duży lub 2 mniejsze pory (całe)
400g serków topionych (wyrazistych w smaku)
Kubek śmietany kremówki (150-250g)
1,5litra bulionu ( może być z bulionetek)
Mąka do zagęszczenia, sól, pieprz, zioła do smaku
Gęsta zupa serowa - niemiecka käsesuppe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Mięso przyprawiamy wg upodobań, można dodać posiekana bardzo drobno cebulkę i robimy małe pulpeciki (u mnie ok 2-3cm)
Papryki kroimy w kostkę, por i plasterki - teraz już z górki. Możemy od razu przystąpić do gotowania albo wstawić produkty do lodówki.
Przygotowane mięsne kuleczki wrzucamy na gorąca patelnie i smażymy do zrumienienia ( można na tłuszczu)
Same kulki wrzucamy (odsączone) do garnka - większego i zalewamy 1,5 l bulionem (lub najpierw woda potem bulionetki lub kostki - 3)
Gotujemy chwile (10 min) i wrzucamy paprykę - gotujemy ok 5 min i dorzucamy por. Gotujemy razem do miękkości papryki i pora. U mnie ok 10 min.
Dodajemy serki i mieszamy aż się rozpuszcza, dodajemy śmietanę, jeśli zupa nie zgęstnieje od śmietany to podbijamy mąka.
Solimy i doprawiamy do smaki, jeden z serków może już zawierać zioła, albo trochę prowansalskich dodajemy. Podajemy z bagietka! Smacznego!!
Porady
Można mięso i warzywa przygotować wcześniej. Powinna być gęsta. Najlepiej smakuje następnego dnia. U mnie podaje ja na Sylwestra!