Zupa rybna

Przygotowanie: 10 minut Gotowanie: 30 minut Porcja: 230 kcal

Dodany przez: mojegotowanie

Zupa rybna

Mięsne

Czas przygotowania:
Kalorie:
230 kcal
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie dietetyczne
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 3 plastry wędzonego boczku
  • 70 dag świeżych lub mrożonych filetów z ryb (dorsz, karp, panga)
  • łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 6 szklanek wywaru rybnego lub warzywnego
  • 3 pomidory
  • 4 ziemniaki
  • łyżka natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • 7 łyżek mąki
  • jajko
  • łyżka natki pietruszki

Przygotowanie

  1. Boczek pokroić w małą kostkę, lekko wytopić na rozgrzanej patelni. Dodać pokrojone w spore kawałki filety (bez skóry). Smażyć około 2 minut. (Uważać, żeby kawałki ryb się nie rozpadały). Przyprawić słodką papryką w proszku.
  2. Ryby z boczkiem przełożyć ostrożnie do dużego garnka. Zalać wywarem, gotować 10 minut na małym ogniu. Pomidory umyć, sparzyć w rondelku, zahartować, obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Warzywa dodać do zupy. Gotować 10 minut. Czasem zamieszać. Doprawić solą i pieprzem.
  3. Mąkę wymieszać z roztrzepanym jajkiem, 3 łyżkami ciepłej wody, posiekaną natką i szczyptą soli. Odstawić na 5 minut, aby ciasto odpoczęło. Porcje ciasta wkładać do zupy łyżeczką. Gotować 10 minut, aż wypłyną. Zupę podawać posypaną natką.
zupa pomidory ziemniaki zupa rybna boczek wędzony filety rybne
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze