Zupa rybna

pożywna i zdrowa zupka

Dodany przez: foka

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 3.25 z 4 głosów)

Składniki

  • 2 litry wody
  • 2 filety rybne dowolnej ryby
  • 2 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 mały seler
  • duża cebula
  • czerwona lub żółta papryka słodka
  • pomidor
  • 2 łyżki mąki orkiszowej lub pszennej
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
  • pół łyżeczki kardamonu
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżeczki zielonej pietruszki

Przygotowanie

  1. Do gotującej wody wrzucamy filety rybne. Po 10 minutach od zagotowania trzeba wyjąć je łyżką na talerz i gdy ostygną dokładnie oczyścić z ości oraz pokroić na drobne kawałki. Do wywaru po rybie wrzucamy pokrojone w kostkę lub "na zapałkę" marchew, seler, ziemniaki, pietruszkę i gotujemy na małym ogniu. Pokrojoną w kostkę cebulę należ zeszklić na patelni dodając pokrojoną paprykę i pomidor. Gdy całość się podsmaży oprószamy to mąką i dodajemy do wywaru. Zupę doprawiamy przyprawami (sól, kardamon, ziele angielskie, czosnek) i wkładamy kawałki ryby. Gotujemy pod przykryciem. Na koniec doprawić zupę pieprzem i zieloną pietruszką
ryby warzywa obiad zupa
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze