Zupa rybna z dorsza

Ocena:

4.34 (181)

  • 45 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Zupa rybna z dorsza to świetny pomysł na pożywny, piątkowy obiad. To także dobra alternatywa dla niedzielnego rosołu. Powstaje na bazie lekkiego bulionu warzywnego. Syci dzięki dodatkowi ziemniaków i zachwyca wkładką z delikatnego białego mięsa. Podstawową recepturę można jednak modyfikować na wiele sposobów. Podpowiadamy, jak doprawić wywar i z czym go serwować. Sprawdźcie nasz sprawdzony przepis na zupę rybną z dorsza.  

Składniki:

  • dorsz  500 g

  • bulion warzywny  1.5 l

  • koncentrat pomidorowy  25 g

  • cebula  100 g

  • czosnek  5 g

  • ziemniaki  250 g

  • czerwona papryka  200 g

  • olej  30 ml

  • słodka papryka  3 g

  • papryka ostra  3 g

  • natka pietruszki  0.5 pęczka

  • śmietana 18%  50 g

  • sól  6 g

  • pieprz  3 g

Zupa rybna z dorsza - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę pozbawiamy łupinki i siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Natkę pietruszki opłukujemy w zimnej wodzie, osuszamy i siekamy. Czerwoną paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w paski. 

  • Krok 2:

    Baza do zupy: rozgrzewamy łyżkę oleju w garnku, w którym będzie się gotowała nasza zupa rybna z dorsza. Szklimy na nim cebulę. Dodajemy czosnek. Czekamy, aż zacznie intensywnie pachnieć, po czym wrzucamy ziemniaki i czerwoną paprykę. Podgrzewamy je przez chwilę, żeby pokryły się aromatycznym olejem. Wsypujemy przyprawy. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Mieszamy wszystkie składniki i zalewamy je bulionem. Gotujemy przez 20 minut. 

  • Krok 3:

    Filet z dorsza: myjemy i osuszamy. Kroimy go w kostkę i oprószamy solą. Na patelni rozgrzewamy pozostały olej. Podsmażamy na nim rybę, aż zmieni kolor.   

  • Krok 4:

    Podanie: kiedy warzywa zmiękną, hartujemy kwaśną śmietanę i dodajemy ją do zupy. Wkładamy do garnka podsmażone kawałki dorsza. Doprawiamy potrawę solą i pieprzem do smaku. Dekorujemy natką pietruszki.  

Porady

  • Danie można przygotować na bazie różnych owoców połowów w morzu lub zbiornikach słodkowodnych. Z jakiej ryby jest najlepsza zupa? Najlepiej sprawdzi się delikatne, białe mięso dorsza. W Polsce dużą popularnością cieszy się też zupa rybna z karpia, zwłaszcza w okresie świątecznym. Słodko-kwaśny wywar można też zrobić z dodatkiem szczupaka, węgorza lub łososia. Pysznym wariantem jest też danie połączenie filetów z różnych gatunków. Prawdziwa zupa rybna jest jednak wersją oszczędną, warto więc wykorzystać tanie i łatwo dostępne w danym regionie składniki.  
  • Zupa rybna z dorsza z pomidorami zyska kremową konsystencję, jeśli zmiksujemy wszystkie składniki za pomocą blendera, zanim dodamy filet. To dobra propozycja dla miłośników gęstych, sycących zup.  
  • Ile gotować dorsza w zupie? Jeśli podsmażyliśmy go wcześniej na patelni, wystarczy wrzucić go do garnka tuż przed podaniem. Nawet jeśli w środku był jeszcze lekko różowy, gorący wywar zapewni mu odpowiednią temperaturę. Delikatne białe mięso nie potrzebuje długiej obróbki. Surowego dorsza wystarczy gotować w zupie przez około 10 minut.  
  • Do sporządzenia zupy przyda się lekki i aromatyczny bulion warzywny domowej roboty. Zabiegani kucharze mogą wykorzystać kostkę rosołową. Jeśli lubimy intensywny rybny smak, zróbmy wywar z kręgosłupa i głowy. W tym celu trzeba kupić całego dorsza i samodzielnie go sprawić.    
  • Proponujemy dodanie do zupy natki pietruszki, ale sprawdzi się też koperek, szczypiorek lub kolendra
  • Jeśli uznamy, że zupa nie jest wystarczająco kwaskowa, możemy dolać do niej świeżo wyciśnięty sok z cytryny lub limonki. Wystarczy zrobić to tuż przed podaniem.  
  • Najlepsza zupa rybna z dorsza powstaje ze świeżego filetu. Tego typu produkt psuje się jednak bardzo szybko i musi być trzymany w odpowiednich warunkach. Czasem najlepszym rozwiązaniem, jeśli nie mamy czasu na jego natychmiastową obróbkę, jest zamrożenie go i przechowanie na później. 
  • Zupa z dorsza z warzywami to zdrowe i sycące danie. Żeby miało jeszcze więcej właściwości odżywczych, możemy je dodatkowo wypełnić różnymi pożywnymi dodatkami, które dobrze komponują się z rybami i owocami morza, takimi jak fenkuł, topinambur lub kalarepa. 
  • Jak zrobić zupę rybną bez śmietany? Żeby była gęsta i apetyczna, możemy dodać do niej zasmażkę z masła i mąki. Potrawę doskonale dopełnia także mleko kokosowe.   
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Zupa rybna z dorsza – z czym ją podawać?  

W naszych skromnych kuchniach przepis na zupę rybną zazwyczaj łączy się z ziemniakami lub chlebem, ale nie jest to jedyny możliwy sposób podania tego dania. Można też serwować je z takimi dodatkami jak:  

  • ryż – biały (jaśminowy lub basmati) lub brązowy. Jest lekkostrawny i świetnie komponuje się z delikatną rybą. Można też wykorzystać krótkoziarnisty ryż arborio, który zawiera dużo skrobi i spełni funkcję zagęstnika.  
  • kasza jęczmienna pęczak – jest dobrym źródłem błonnika i ma subtelny smak, który nie przyćmi delikatnego aromatu dorsza.  
  • grzanki z chleba tostowego lub groszek ptysiowy – przydadzą się, zwłaszcza wtedy, kiedy przyrządziliśmy mocno kremową zupę i brakuje nam chrupiącego elementu.  
  • drobny makaron – sprawdzi się szczególnie dobrze, jeśli chcemy zaserwować delikatną zupę rybną z dorsza dzieciom. 
  • lane kluski – żeby je wyczarować, wystarczą jajko, mąka i sól. Przygotowaną masę możemy wlać cienkim strumieniem bezpośrednio do zupy. To szybkie rozwiązanie na piątkowy obiad. 

Ciekawym sposobem na podanie zupy jest też wrzucenie do niej lekkich, miniaturowych pulpecików rybnych. Można je zrobić z łososia, dorsza, tuńczyka, morszczuka, soli lub karpia. Potrawę wigilijną warto serwować z łazankami lub grzybowymi uszkami

Przyprawy do zupy rybnej z dorsza 

Wyśmienita zupa z ryby powinna być wzbogacona takimi dodatkami, który wydobywają z niej pełnię smaku i aromatu. Wyjątkowo dobrze pasują tutaj takie przyprawy jak:  

  • szafran – zapewnia niecodzienny, ekskluzywny posmak, a na dodatek sprawia, że zupa z dorsza ma piękny, jaskrawy kolor. Tych czerwonych niteczek nie może zabraknąć w takich klasycznych daniach jak paella lub risotto z owocami morza, dlatego wiemy, że sprawdzą się także w naszej zupie. 
  • cynamon – to kolejna po szafranie przyprawa korzenna, która ciekawie komponuje się z zupą rybną. Takie połączenie smakowe spotkamy w kuchni wietnamskiej. Warto wypróbować też dodatek goździków, gałki muszkatołowej i kurkumy. 
  • kminek – jest intensywny w smaku i ma mnóstwo właściwości prozdrowotnych. Nie należy mylić go z kuminem, czyli kminem rzymskim, niemniej jednak oba rodzaje nasion sprawdzą się w zupie rybnej, chociaż mają nieco inny aromat. 
  • imbir – najlepiej smakuje w zupie z mlekiem kokosowym. Dodajmy wtedy też curry lub inne orientalne przyprawy, takie jak kardamon i nasiona kolendry.  

Doskonałym dodatkiem, który podbija smak ryby, a przy okazji jej aspekt umami, jest też sos sojowy lub ostrygowy. Jeśli przygotowujemy zupę w stylu azjatyckim, warto rozejrzeć się za różnymi aromatycznymi mieszankami, takimi jak chińska przyprawa pięciu smaków, indyjska garam masala lub tajlandzka pasta curry. 

Zupa rybna – przepis babci czy francuski klasyk? 

Przyrządzając aromatyczną zupę rybną można popisać się kreatywnością i modyfikować podstawowy przepis na wiele sposobów. Różne rodzaje mięsa, odmienne warzywa, inny sposób doprawienia – wszystko to sprawia, że każda potrawa jest inna i trudno znaleźć dwie bliźniacze receptury. Zarówno w rodzimej kuchni jak i odległych zakątkach świata znajdziemy wiele rodzajów zup rybnych. Oto niektóre z nich: 

  • soljanka – sycąca i pożywna zupa rosyjska, która przywędrowała też na Podlasie. Ma bardzo charakterystyczny smak, ponieważ dodaje się do niej wodę z kiszonych ogórków. Początkowo przyrządzało się ją na wywarze rybnym, ale obecnie popularniejszą wersją jest soljanka na wieprzowinie. 
  • pikantna zupa rybna z łososia – z dodatkiem suszonej papryczki chili i czosnku. Może w niej zagościć także dorsz, który doskonale komplementuje tłuste mięso łososia.  
  • bouillabaisseklasyczna potrawa kuchni francuskiej z rybami i owocami morza. Znajdziemy w niej między innymi małże, langusty i kraby, a także pomidory, czosnek i szafran.  
  • zupa rybna z dorsza po kaszubsku – delikatne danie, do którego nie potrzeba wiele składników. Wystarczy dobrej jakości wywar warzywny, ocet lub sok z cytryny, liść laurowy i ziele angielskie.   

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne