Zupa piwna

Ocena:

4.4 (154)

  • 10 min.
  • dla 4 osób
Przygotowanie: 10 minut
Gotowanie: 15 minut
Porcja: 420 kcal

Składniki:

  • 4 kromki białego chleba
  • łyżeczka masła
  • 4 żółtka
  • 1/2 szklanki (10 dag) cukru
  • 200 ml śmietany
  • butelka piwa
  • kawałek laski cynamonu

Zupa piwna - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Czechy, Słowacja
  • Od chleba odciąć skórki, pokroić w kostkę, obsmażyć. Żółtka rozetrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać śmietanę i, mieszając, podgrzewać (nie gotować!).
  • Piwo podgrzać razem z cynamonem i skórką cytryny. Po 10 min wyjąć cynamon i skórki. Gorące piwo dolać do gorącej śmietany z żółtkami, mieszając. Zdjąć z ognia. Podawać z grzankami.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne