zupa parzybroda

Ocena:

4.58 (184)

  • 35 min.
  • dla 4 osób
pyszna zupa idealna na obiad

Składniki:

  • 0,5 kg białej kapusty,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • 1 seler,
  • 1 cebula,
  • 3 ziemniaki,
  • kostka warzywna lub bulion,
  • 2 liście laurowe,
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego,
  • 10 dag słoniny,
  • łyżka mąki,
  • natka pietruszki,
  • sól, pieprz.

Zupa parzybroda - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Kapustę kroimy dość grubo, marchew w plasterki, pietruszkę, seler, ziemniaki w kostkę.
  • Do garnka z dwoma litrami wody wrzucamy wszystkie pokrojone warzywa
  • , dodajemy kostkę warzywną, liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy na wolnym ogniu około 25 minut.
  • Słoninę kroimy w kostkę i smażymy na patelni, aż się wytopi i pozostaną chrupiące skwarki.
  • Dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy aż się zarumieni.
  • Następnie na patelnię wsypujemy łyżkę mąki, mieszamy i tak przygotowaną zasmażkę dodajemy do zupy.
  • Zupę przyprawiamy solą i pieprzem, posypujemy natką pietruszki.Podajemy gorącą, jeśli ktoś lubi – z kromką chleba.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne