zupa_ozorkowa

Zupa ozorkowa

Ocena:

4.5 (198)

  • 2 godz. 0 min.

Przepyszna

Składniki:

  • 6 szt ozorków wieprzowych
  • 1 por sama biała część bez liści
  • 3 średnie marchewki
  • 3 średnie pietruszki korzeń
  • 3-4 listki laurowe
  • 3-4 ziela angielskiego
  • 1 pęczek pietruszki zielonej
  • sól,pierz,maggi do smaku

Zupa ozorkowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Do dużego garnka włożyć ozory zalać wodą,posolić solą i obgotowywać przez ok.1h.W między czsie warzywa opłókać,obrać,pokroić w ukośne talarki o grubości ok.1cm.Ozory odcedzamy,czekamy aż troche ostygną.Obieramy ozory ze skóry powinna łatwo odchodzić,kroimy w plastry ( 1.5 cm ) i wrzucamy z powrotem do garnka zalewamy ponownie wodą dodajemy ziele i liść laurowy.Solimy.Gotujemy na małym ogniu ( tak jak rosół ) ok.1h do miękkości,w połowie gotowania dodajemy warzywa.Doprawiamy do smaku,posypujemy zieloną pietruszką.Najlepiej zupa smakuje z kluskami kładzonymi lub makaronem.

Porady

Jeśli posmakował Ci ten przepis, spróbuj także ozorków w sosie własnym.

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne