Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa na łopatce wieprzowej.Polecam.

Dodany przez: buciol78

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 4.25 z 4 głosów)

Składniki

  • 70dg. mięsa z łopatki wieprzowej b/k
  • 80dg. ogórków kiszonych
  • 3-4 średniej wielkości marchewki
  • 3 średniej wielkości pietruszki korzeń
  • 6 średnich ziemniaków
  • 2 średnie cebule
  • pęczek koperku
  • kilka gałązek lubczyku
  • 100g.masła
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 3-4 liścia laurowego
  • 3-4 ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • sól,pieprz magi do smaku
  • śmietana 18% homogenizowana

Przygotowanie

  1. Zupa ogórkowa:
  2. Mięso płuczemy kroimy w kostkę solimy,dodajemy paprykę mieszamy w misce.Cebulę obieramy kroimy w większą kostkę.Mięso i cebulę podsmażamy w dużym garnku z połową masła na złoty kolor.Zalewamy wodą do połowy garnka,dodajemy liście,ziele angielskie,oraz gałązki lubczyku i gotujemy aż mięso będzie miękkie.
  3. W między czasie warzywa obieramy ,płuczemy.Marchewkę,pietruszkę kroimy w grubsze zapałki,ziemniaki w dużą kostkę,ogórki trzemy na tarce o grubych oczkach.Pokrojone warzywa wrzucamy do zupy mieszamy ,dalej gotujemy na średnim ogniu (w razie potrzeby dolać wody).
  4. Na patelni rozgrzewamy drugą połowę masła wrzucamy potarte ogórki i smażymy na małym ogniu ok 10 minut,dodajemy mąkę pszenną i robimy tak zwaną zasmażkę.Ogórkową zasmażkę dodajemy do zupy energicznie mieszając aby nie powstały grudki.Zmniejszamy płomień kilka minut gotujemy (sprawdzamy czy wszystko miękkie). Śmietanę hartujemy zupą i wlewamy  do  garnka,mieszamy.Doprawiamy do smaku. Zupę ogórkową porcjujemy na talerzach,posypujemy drobno posiekanym koperkiem. Pyszna zupa ogórkowa jest gotowa.
  5. SMACZNEGO.
ogórki warzywa obiad zupa
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy