Zupa ogonowa z pieczarkami

Ocena:

4.51 (142)

  • 20 min.
  • dla 4 osób

Przygotowanie: 20 minut Gotowanie: ok. 50 minut Porcja: 300 kcal

Składniki:

  • 1/2 kg ogona wołowego
  • 2 l bulionu drobiowego
  • pęczek włoszczyzny
  • 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
  • 15 dag pieczarek
  • łyżka mąki
  • łyżka masła
  • pęczek natki
  • olej
  • gałka muszkatołowa, papryka słodka, sól, pieprz

Zupa ogonowa z pieczarkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ogon umyć, pokroić na kawałki. Włoszczyznę oczyścić, umyć, pokroić na niewielkie kawałki. Pieczarki obrać, pokroić na plasterki.
  • Olej rozgrzać w rondlu, podsmażyć ogon. Dodać warzywa, wlać bulion, ugotować na małym ogniu (ok. 50 minut). Oprószyć gałką muszkatołową, papryką, solą i pieprzem.
  • Natkę umyć, grubo posiekać. Masło stopić w rondelku, wsypać mąkę, przesmażyć. Zasmażkę dodać do zupy razem z pieczarkami, natką oraz przecierem pomidorowym. Dokładnie wymieszać, przyprawić do smaku, gotować kilka minut.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne