Zupa ogonowa

Przygotowanie: 20 minut Gotowanie: 2 godziny 30 minut Porcja: 175 kcal

Dodany przez: mojegotowanie

Zupa ogonowa

Mięsne

Czas przygotowania:
Kalorie:
175 kcal
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie dietetyczne
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 1 kg ogona wołowego
  • włoszczyzna
  • cebula
  • 4 goździki
  • 2–3 łyżeczki Ziarenek Smaku Ziołowych WINIARY
  • ząbek czosnku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 12 kromek bułki albo chleba staropolskiego
  • masło
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Pokrojony ogon zalać w garnku zimną wodą. Zagotować, odcedzić. Ponownie zalać zimną wodą, postawić na dużym ogniu. W trakcie gotowania odszumować.
  2. Cebulę i czosnek obrać. Czosnek posiekać. Cebulę naszpikować goździkami. Włoszczyznę obrać, pokroić na duże kawałki, wrzucić do garnka, w którym gotuje się ogon. Dodać cebulę, czosnek, Ziarenka Smaku, pieprz. Gotować pod przykryciem 2 godziny 30 min. Posolić.
  3. Mięso wyjąć, pokroić na małe kawałki, włożyć do zupy. Podawać posypane natką, z grzankami posmarowanymi masłem i upieczonymi w piekarnku w temperaturze 170°C.
  4. Ziarenka Smaku Ziołowe to bukiet ziół: pietruszki, koperku, bazylii, szczypiorku, liści laurowych, ziela angielskiego. Są doskonałe do zup oraz do sałatek.
zupa zupy ogonowa
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze