Zupa neapolitańska

Ocena:

4.5 (164)

  • 30 min.
  • dla 5 osób
  • łatwy

Zupa neapolitańska jest szybka, łatwa do zrobienia i nie wymaga skomplikowanych składników. Przygotowana na bazie bulionu warzywnego i żółtego sera sprawdzi się jako danie wegetariańskie, które posmakuje dorosłym i dzieciom. Do neapolitańskiej zupy serowej można podać makaron penne lub kokardki. Doskonale pasują także grzanki serowe oraz inne zapiekane dodatki.

Składniki:

  • makaron penne  75 g

  • ser żółty  100 g

  • bulion warzywny  1.5 l

  • śmietana 12%  100 ml

  • żółtko  2 szt.

  • kurkuma  5 g

  • sól  2 g

  • pieprz  2 g

  • natka pietruszki  0.5 pęczka

Zupa neapolitańska - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Makaron: gotujemy al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu.

  • Krok 2:

    Ser żółty: ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

  • Krok 3:

    Bulion: mieszamy ze śmietaną i wstawiamy do zagotowania.

  • Krok 4:

    Ser i żółtka: odlewamy 100 ml gorącego bulionu do osobnego naczynia. Mieszamy z żółtkami i startym żółtym serem. Wlewamy z powrotem do garnka i gotujemy na małej mocy palnika przez ok. 2 min.

  • Krok 5:

    Przyprawy: dodajemy kurkumę, sól i pieprz.

  • Krok 6:

    Zupa neapolitańska jest gotowa: podajemy ją z makaronem, posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Porady

  • Możemy wybrać dowolny ser żółty – taki, który dobrze się topi, np. ementaler, cheddar lub gouda. W wersji na szybko możemy użyć serków topionych.
  • Bulion warzywny najlepiej jest przygotować samodzielnie. Warto zrobić go więcej i zawekować w słoikach – takie zapasy znacznie przyspieszą gotowanie nie tylko zup, ale także innych potraw i sosów.
  • Jeśli nie zależy nam na wersji wegetariańskiej, możemy sięgnąć po wywar mięsny, np. drobiowy lub wołowo–wieprzowy.
  • Zupa neapolitańska świetnie smakuje także z minigrzankami lub francuską bagietką.
  • Jeśli lubimy ostrzejsze smaki, możemy dodać do niej granulowany czosnek lub odrobinę mielonej papryczki chili.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Zupa neapolitańska – dodatki

W najprostszej wersji zupę neapolitańską podajemy z makaronem i pietruszką. Jeśli mamy ochotę na bardziej urozmaiconą wersję, możemy dodać mięso lub warzywa. Poniżej lista pasujących dodatków:

  • pierś kurczaka – gotujemy ją osobno lub pieczemy w piekarniku, kroimy w kostkę i dodajemy do ugotowanej zupy,
  • pieczarki – należy je wcześniej przesmażyć na patelni,
  • pulpeciki – mięsne kuleczki możemy przygotować z wieprzowiny, wołowiny lub drobiu,
  • ryż gotowany na sypko.

Jak podawać zupę neapolitańską?

Zupę serwujemy gorącą w głębokich talerzach lub miseczkach. Wierzch możemy posypać natką pietruszki lub drobno posiekanym koperkiem. Dodatkowo możemy podać obok:

Zupa neapolitańska – przepis z południowej Italii

W kuchni neapolitańskiej kluczową rolę odgrywają sery i pomidory. Najbardziej znaną potrawą jest pizza margherita – z pomidorami San Marzano, bazylią i mozzarellą. Popularne są także:

  • ryby i owoce morza we fryturze,
  • arancini – czyli ryżowe kulki w panierce, często nadziewane serem lub mięsem,
  • pasty – czyli makarony z owocami morza, rybami lub warzywami,
  • warzywne zupy, np. minestrone,
  • zupy pomidorowe lub serowe.

Serowa zupa neapolitańska w oryginalnym przepisie przygotowywana jest z dodatkiem twardych, dojrzewających serów – grana padano lub parmigiano reggiano.

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne