Zupa meksykanska

Zupa treściwa, smakowita i wyglądającą przeuroczo. Do tego niezwykle łatwa i szybka w wykonaniu.

Dodany przez: Macdalenna

Zupa meksykanska

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Składniki

  • - 1 paczka mięsa mielonego,
  • - duża cebula,
  • - 4 ząbki czosnku,
  • - puszka kukurydzy,
  • - puszka groszku,
  • - puszka fasolki czerwonej,
  • - 2 puszki pomidorów w sosie własnym,
  • - 1 czerwona papryka,
  • - 1 pomarańczowa/zielona/żółta papryka,
  • - Vegeta,
  • - pieprz,
  • - sól,
  • - zioła prowansalskie,
  • - czarne oliwki,
  • - starty żółty ser,
  • - olej.

Przygotowanie

  1. Cebulkę drobno pokroić i zeszklić na oleju, dodać do tego paczkę mięsa mielonego, doprawić do smaku. W tym czasie do dużego garnka wlać kukurydzę, groszek i fasolkę (wraz z sokami), pokrojone na połówki oliwki, doprawić Vegetą i ziołami. Postawić garnek na średnim ogniu. Przez ten czas mięso mielone będzie już przesmażone. Gdy wywar z warzyw będzie ciepły, dodać do niego mięso z cebulką, ewentualnie uzupełnić wodą, żeby nie było zbyt gęste.
  2. Gdy zupa będzie już bardzo ciepła, dodać pomidory z puszki, doprawić sporą ilością ziół prowansalskich, solą i pieprzem. Zagotować i zdjąć z kuchenki.
  3. Zupkę podawać gorącą, posypaną żółtym serem. Smakuje wyśmienicie z bagietką i masełkiem czosnkowym.
mięso warzywa obiad zupa meksykańska
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze