Zupa marchwiowo- ryżowa dietetyczna

Ocena:

4.43 (161)

  • 50 min.
  • dla 5 osób
Smaczna zupa dietetyczna, polecam.

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka pojedyńcza (bez skóry)
  • 8 średnich marchwi
  • 4-5 ziemmniaków
  • 1 mały por
  • 1/4 małego selera
  • 1 pietruszka
  • 10 dkg suchego ryżu
  • listek laurowy
  • ziele angielskie
  • sól
  • (ewentualnie pieprz)
  • zielony posiekany koperek(1 łyzka czubata)
  • 1,5 litra wody

Zupa marchwiowo- ryżowa dietetyczna - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Marchew obrać, 6 szt pokroić w kawałki , włożyć do rondelka, zalać wodą( wody ma być tyle, żeby marchewka była tylko przykryta, gotować aż będzie miękka.
  • Pierś z kurczaka umyć, zalać wodą, zagotować, dodać 2 pozostałe marchewki starte na tarce, startego selera, pietruszkę, pora pokrojonego w cienkie talarki.
  • Gdy wszystko zacznie się gotować, dodać listek laurowy, ziele, ryż i trochę soli, gotować wszystko 30 min na małym ogniu.
  • Po tym czasie, dodać obrane ziemniaki, pokrojone w kostkę, gotować aż wszystko będzie miękkie.
  • Ugotowaną wcześniej marchewkę, zmiksować blenderem i wlać do zupy, jeszcze raz wszystko zagotować.
  • Wyjąć pierś z kurczaka, drobno pokroić, wrzucić do garnka , dodać posiekany koperek , doprawić solą i ewentualnie pieprzem, dokładnie wymieszać
  • Smacznego.

Porady

Zobacz też: Zupa z pieczonej marchewki

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne