Zupa marchwianka

Prosta i smaczna!

Dodany przez: dominiatorka

Zupa marchwianka

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 3 z 1 głosów)

Składniki

  • 2l wody
  • 2 skrzydełka drobiowe
  • 3 średnie marchewki
  • 1 niewielka cebula
  • 4 średnie ziemniaki
  • natka koperku
  • olej
  • 1,5 łyżki mąki
  • cukier, sól, pieprz , magi w płynie

Przygotowanie

  1. Gotujemy wywar z kurczaka z dodatkiem soli. W między czasie obieramy warzywa. Ziemniaki kroimy w kostkę wrzucamy do gotującego się wywaru. Cebulę siekamy w dość drobną kostkę, a marchewkę tarkujemy na grubych oczkach tarki. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulkę na złoty kolor, później dodajemy potarkowaną marchewkę i jeszcze podsmażamy (cały czas mieszając) jakieś 2 minuty. Gdy ziemniaki już będą miękkie dodajemy cebulkę i marchewkę po czym chwilę gotujemy na małym ogniu. Przygotowujemy z oleju i mąki zasmażkę o złotym kolorze i powoli dodajemy do zupy cały czas mieszając, aby uzyskać delikatnie zagęszczoną konsystencję. Doprawiamy do smaku cukrem, solą, pieprzem i magi. Podając posypujemy koperkiem i gotowe! Można też przygotować zupę bez zasmażki. Dzięki temu zupa jest lżej strawna i spokojnie możemy podawać ją dzieciom.
zupa marchew warzywna
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze