Zupa marchwianka

Ocena:

4.48 (202)

  • 40 min.
  • dla 4 osób

Prosta i smaczna!

Składniki:

  • 2l wody
  • 2 skrzydełka drobiowe
  • 3 średnie marchewki
  • 1 niewielka cebula
  • 4 średnie ziemniaki
  • natka koperku
  • olej
  • 1,5 łyżki mąki
  • cukier, sól, pieprz , magi w płynie

Zupa marchwianka - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Gotujemy wywar z kurczaka z dodatkiem soli. W między czasie obieramy warzywa. Ziemniaki kroimy w kostkę wrzucamy do gotującego się wywaru. Cebulę siekamy w dość drobną kostkę, a marchewkę tarkujemy na grubych oczkach tarki. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulkę na złoty kolor, później dodajemy potarkowaną marchewkę i jeszcze podsmażamy (cały czas mieszając) jakieś 2 minuty. Gdy ziemniaki już będą miękkie dodajemy cebulkę i marchewkę po czym chwilę gotujemy na małym ogniu. Przygotowujemy z oleju i mąki zasmażkę o złotym kolorze i powoli dodajemy do zupy cały czas mieszając, aby uzyskać delikatnie zagęszczoną konsystencję. Doprawiamy do smaku cukrem, solą, pieprzem i magi. Podając posypujemy koperkiem i gotowe! Można też przygotować zupę bez zasmażki. Dzięki temu zupa jest lżej strawna i spokojnie możemy podawać ją dzieciom.

Porady

Zobacz też: Zupa z pieczonej marchewki

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne