Zupa kurkowa

Zupa z dodatkiem kurek i piersi z kurczaka.

Dodany przez: Beatris

Zupa kurkowa

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 40 dkg kurek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 duża marchewka
  • 1 pietruszka
  • 2 liście pora
  • 2 liście selera
  • 1 kostka bulionowa
  • 30 dkg ziemniaków
  • pieprz do smaku
  • przyprawa uniwersalna - wg uznania
  • natka pietruszki

Przygotowanie

  1. Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić do niego oczyszczone, umyte i dowolnie pokrojone kurki i posiekany czosnek. Smażyć razem ok. 5 minut. Mięso przełożyć do garnka i zalać ok. 2 litrami wody. Liście pora i selera umyć, marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę. Zieleninę i warzywa dodać do mięsa. Dodać też kostkę bulionową (jak ktoś woli to może jej nie dodawać). Wszystko gotować ok. 10 minut od momentu zagotowania. Po tym czasie mięso wyjąć z wywaru, pokroić w dużą kostkę i z powrotem wrzucić do wywaru. Do zupy dodać podsmażone kurki. Ziemniaki obrać i pokroić w niezbyt dużą kostkę, również dodać do zupy. Zupę gotować dalej tak długo, aż ziemniaki zrobią się miękkie. Zupę doprawić do smaku pieprzem i przyprawą uniwersalną. Natkę pietruszki posiekać (ilość wg upodobań) i posypać nią zupę na talerzu.
czosnek zupa ziemniaki kurki pierś z kurczaka masło
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze