Zupa krupnik

Na żołądkach drobiowych.Polecam.

Dodany przez: buciol78

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
10 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Składniki

  • 1.5 kg.żołądków drobiowych
  • 2 woreczki kaszy jęczmiennej wiejskiej
  • ok.1kg.ziemniaków
  • 4 średnie marchewki
  • 3 średnie pietruszki korzeń
  • 2 średnie cebule
  • pęczek zielonej pietruszki
  • 1/2 kostki masła
  • 3-4 ziela angielskie
  • 3-4 liście laurowe
  • sól,pieprz ,maggi do smaku

Przygotowanie

  1. Żołądki płuczemy pod bieżącą wodą ,usuwamy błony,kroimy w kostkę (na cztery).Cebulę obieramy,kroimy w średnią kostkę,podsmażamy w garnku na maśle na złoty kolor.Dodajemy oczyszczone żołądki,podsmażamy na średnim ogniu,zalewamy wodą i gotujemy do miękkości.W między czasie warzywa obieramy,płuczemy.Marchewkę oraz pietruszkę trzemy na tarce o grubych oczkach,a.ziemniaki kroimy w średnią kostkę.Dodajemy do zupy.Kaszę gotujemy w osobnym garnku wg.przepisu na opakowaniu.Dodajemy do zupy.Całość gotujemy jeszcze ok.10min.Doprawiamy do smaku.Zieloną pietruszkę siekamy dodajemy do zupy.SMACZNEGO.
obiad zupa krupnik żołądki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy