ZUPA KREM Z POMIDORÓW Z GRZANKAMI (SZYBKO I SMACZNIE)

Szybki przepis na pyszną zupę krem z pomidorów z czosnkowymi grzankami

Dodany przez: Sacik

Kremy

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • zupa:
  • 2 przeciery pomidorowe (250-300ml)
  • 2 puszki pomidorów bez skóry w całości lub w kawałkach
  • około łyżka bazylii (najlepiej świeża choć może być również suszona)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • kostka rosołowa
  • tabasko (opcjonalnie)
  • sól, pieprz, cukier
  • grzanki:
  • pieczywo tostowe, lub jakiekolwiek inne
  • ząbek czosnku
  • natka pietruszki
  • 2 duże łyżki masła

Przygotowanie

  1. Przecier pomidorowy wraz z pomidorami blendujemy, wlewamy do garnka.
  2. Dodajemy kostkę rosołową, bazylię oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Wstawiamy na gaz i gotujemy około 20 minut.
  3. W międzyczasie przygotowujemy grzanki:
  4. Pieczywo kroimy w małą kostkę. Na patelnie wrzucamy masło, dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz drobno posiekaną natkę pietruszki,. Gdy masło się rozpuści wrzucamy pieczywo i podsmażamy do momentu aż stanie się chrupiące (najlepiej jak najdłużej ponieważ po wrzuceniu grzanek do zupy nie będą się one robiły miękkie i przez dłuższy czas będą chrupiące).
  5. Po 20 minutach doprawiamy zupę solą pieprzem, łyżeczką cukru oraz opcjonalnie tabasko.
  6. Dodajemy 2 łyżki oliwy, mieszamy.
  7. Nalewamy zupę do miseczek, dodajemy pół łyżeczki śmietany i delektujemy się pysznym kremem z pomidorów ;)
  8. Smacznego
warzywa obiad zupa pomidory bazylia
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze