zupa_krem_z_pieczonych_burakow

zupa krem z pieczonych buraków

Ocena:

4.25 (292)

  • 2 godz. 0 min.
  • dla 5 osób

Pyszna zupa krem z pieczonych buraków, dzięki którym zachowuje tak piękny kolor !

Składniki:

  • 1,5 l wywaru warzywnego
  • 6 buraków
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 jabłka
  • 2 ząbki czosnku
  • odrobina masła
  • sok z 1 cytryny
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżeczki octu winnego z czerwonego wina
  • ser feta
  • koperek

Zupa krem z pieczonych buraków - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Buraki upiec w temperaturze 180 stopni, przez ok 1 godzinę. Przestudzić i pokroić w plastry.
  • Czosnek i cebulę również pokroić w plasterki, a jabłko w kostkę.
  • Na maśle udusić cebulę, dodać buraki, czosnek i jabłko i dusić jeszcze 10 minut.
  • Dodać połowę bulionu i gotować 15 minut pod przykrywką.
  • Po tym czasie zmiksować całość blenderem. Jeśli jest za gęste dodać więcej bulionu.Przyprawić wg uznania sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
  • Wlać do miseczek i dodać pokrojony w kostkę ser feta i posiekany koperek.
  • Smacznego!
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne