Zdjęcia, stylizacja i wykonanie potraw: BBS STUDIO
4.5 (151)
Zupa-krem z soczewicy z marchewką i papryką to aksamitny posiłek podkręcony smakiem suszonych pomidorów. Jeżeli wolicie ostrzejsze smaki, to warto do zupy dodać papryczkę chilli. Natomiast jeśli zupę mają jeść również dzieci, to można złagodzić smak poprzez dodanie jogurtu naturalnego.
soczewica czerwona 1 szklanka
czerwona papryka 2 szt.
suszone pomidory 4 szt.
cebula 1 szt.
marchewka 4 szt.
bulion warzywny 0.75 l
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
papryka w proszku 1 szczypta
pestki dyni 1 łyżka stołowa
słonecznik 1 łyżka stołowa
natka pietruszki 1 pęczek
Soczewicę dokładnie płuczemy na sicie, następnie zalewamy zimną wodą i odstawiamy na ok. 1 godz. Papryki tniemy na ćwiartki, wycinamy pestki i białe błonki. Oczyszczone smarujemy oliwą z pomidorów i kładziemy na suchej, rozgrzanej patelni. Przypiekamy bez przykrycia, aż skórka zacznie czernieć.
Gorące wkładamy do woreczka, zostawiamy do ostygnięcia. W garnku rozgrzewamy trochę oliwy z pomidorów, wrzucamy cebulę, szklimy. Dokładamy marchewkę, podsmażamy, następnie paski pomidorów i obrane ze skórki papryki. Zalewamy bulionem, gotujemy aż marchewka będzie prawie miękka.
Dodajemy odcedzoną soczewicę, gotujemy ok. 20 min. Gorącą zupę miksujemy na krem, w razie potrzeby dolewając gorącej wody, jeśli jest za gęsta. Przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. Przed podaniem zupę posypujemy uprażonymi pestkami i natką.
Porady
Zupa-krem z soczewicy z marchewka i papryką zawiera:
- sucha, czerwona soczewica
- czerwona lub żółta papryka
- 4 suszone pomidory w oliwie
- bulion warzywny lub drobiowy
W przeszłości, nasze babcie uzyskiwały kremowe zupy poprzez dodanie mleka lub bulionu z mąką, zagęszczenie zupy odrobiną mąki i posiekanymi warzywami, aby na koniec przetrzeć przez sito lub zmiksować. Zupa pomidorowa przygotowana dzień wcześniej będzie również świetną podstawą do zupy z soczewicy. Pomidory wzmocnią smak papryki i soczewicy. Kluczem do smaku każdej zupy-krem jest dodanie podduszonego pora.