Zupa krem z łososiem

Ocena:

4.54 (192)

  • 20 min.
  • dla 2 osób
Przepisy na zupy - zupa krem z łososiem

Składniki:

  • 4 łyżki masła
  • 1/2 cebuli
  • 25 dag łuskanego zielonego groszku
  • 300–350 ml mleka
  • sól
  • pieprz
  • łyżeczka przyprawy chili
  • 2 łyżeczki sosu tabasco
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 kawałki wędzonego łososia (5 dag)

Zupa krem z łososiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • W rondlu lub garnku z grubym dnem rozpuścić  masło  na  małym  ogniu. Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i gotować ją do miękkości 5 min, od czasu do czasu mieszając (nie zrumieniać). Dodać groszek i wlać 75 ml wody.
  • Zwiększyć ogień do średniego i gotować bez przykrycia 3–4 min lub aż groszek będzie miękki. Dolać 300 ml mleka, przyprawić solą, pieprzem i mieszając, zagotować.  Zmiksować  na  purée,  zostawiając 2 łyżki groszku do dekoracji.
  • Wlać z powrotem do garnka, zagotować i dolać resztę mleka, jeśli krem jest za gęsty. Przyprawić do smaku chili,  tabasco  oraz  sokiem z  cytryny.  Posypać  szczypiorkiem, podawać z łososiem wędzonym pokrojonym  w paseczki.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne