Zupa krem z kurek

Przepyszna kremowa zupa z kurek.

Dodany przez: bernika

Kremy

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 2 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • 30 dag kurek
  • 2 ziemniaki
  • cebula
  • 50ml wytrawnego białego wina
  • 100 ml śmietany 18% do zup
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • tymianek
  • natka pietruszki
  • masło
  • grzanki z czerstwego chleba usmażone na maśle

Przygotowanie

  1. Ziemniaki pokoic w kostkę, cebulę tez. Rozgrzac masło, podsmażyć cebulę, dorzucić pokrojone w kostkę ziemniaki, smażyć razem ok. 5 minut mieszajac zeby nie przywarły warzywa do dna. Dodać umyte kurki (cześć odłozyć do przybrania zupy), dodac zioła, zalać winem, odparować. Wlac bulion i gotować, aż kurki i ziemniaki będą miękkie. Doprawić solą i pieprzem. Zupę zmiksować, dodać śmietanę. Zmikwoac jeszcze raz.
  2. Pozostałe kurki usmazyć na masle, doprawic solą i pieprzem. Z chleba zrobic grzanki
  3. Zupe podawac na talerzu ze smażonymi kurkami. Zupa najlepsza jest nastepnego dnia.
grzyby obiad wegetariańska zupa kurki krem
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze