Krem z kurek (wegański)

Ocena:

4.48 (188)

  • 30 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Krem z kurek to aksamitna i bardzo aromatyczna zupa. Szybki i prosty w wykonaniu – to świetny pomysł na zdrowy, wegański obiad. Swój niepowtarzalny smak zawdzięcza dodatkowi kurkumy, świeżo wyciśniętego soku z cytryny i delikatnego mleczka kokosowego. Z pewnością posmakuje osobom na diecie roślinnej, ale i nie tylko. Jeśli jeszcze go nie próbowaliście, koniecznie sprawdźcie nasz przepis!

Składniki:

  • kurki  500 g

  • bulion warzywny  600 ml

  • cebula  120 g

  • olej rzepakowy  20 g

  • czosnek  2 ząbki

  • mleko kokosowe  150 ml

  • sok z cytryny  10 ml

  • sól  1 szczypty

  • pieprz  1 szczypta

  • kurkuma  0.5 łyżeczki

Krem z kurek (wegański) - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie składników: Kurki oczyszczamy. W garnku rozgrzewamy olej rzepakowy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, a czosnek sieczemy na drobno. Warzywa wrzucamy do garnka i podsmażamy, aż do zeszklenia. Kurki dodajemy do garnka, doprawiamy je solą oraz pieprzem i blanszujemy przez 5 minut. Kilka sztuk wyciągamy i odkładamy na później.

    cebula-iStock (1)
  • Krok 2:

    Krem z kurek: Podsmażone kurki zalewamy bulionem z dodatkiem kurkumy. Całość gotujemy przez około 20-30 minut. Po tym czasie blendujemy zupę na gładko. Dolewamy do niej 100 ml śmietanki i dokładnie mieszamy. W razie potrzeby kurkowy krem doprawiamy do smaku. Przed podaniem dekorujemy go kleksem śmietanki i odłożonymi wcześniej kurkami.

    Krem z kurek

Porady

  • Wolicie zupy o bardzo gęstej konsystencji? W takim przypadku, przed zblendowaniem kremu z kurek, możecie dodać do niego dwa ugotowane i pokrojone w kostkę ziemniaki.
  • Przygotowanie kremu kurkowego ułatwi blender ręczny. Dzięki niemu szybko i sprawnie uzyskacie pożądaną konsystencję.
  • Gotowy, wegański krem z kurek (po wystudzeniu) polecamy przelać do szczelnie zamykanego słoika. Przechowywany w lodówce zachowa świeżość przez około 3 dni.
  • Podane w przepisie mleczko, można zastąpić gęstszą, delikatnie kwaskowatą śmietanką kokosową.
  • Zupę krem z kurek można przyrządzić zarówno na bazie gotowego, jak i domowego bulionu warzywnego. 
  • Poza sezonem na świeże grzyby, możecie zrobić równie smaczny krem z kurek mrożonych. Jego przygotowanie nie różni się zbytnio od podanego powyżej.
  • Powyższy przepis na krem z kurek można modyfikować. Polecamy spróbować go w wersji doprawionej mieloną papryką wędzoną i nieaktywnymi płatkami drożdżowymi, które nadadzą całości fantastycznego, serowego posmaku.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Z czym podawać krem z kurek? 

Latem stragany na targowiskach obfitują w świeże kurki. Nic dziwnego! To jedne z najbardziej popularnych grzybów. Podane w formie gęstego, aromatycznego kremu zachwycają niejedno podniebienie. By całość smakowała jeszcze lepiej, warto podać zupę kurkową wegańską w towarzystwie odpowiednich dodatków. Świetnie sprawdzi się w tym celu kawałek chrupiącej i rumianej bagietki, delikatnie posmarowany roślinnym masłem. 

Polecamy spróbować również krem z kurek z dodatkiem aromatycznych grzanek paprykowo–czosnkowych. Ich przygotowanie jest niezwykle proste. Należy je rozpocząć od połączenia w miseczce oliwy, przeciśniętego przez praskę czosnku oraz szczypty mielonej papryki ostrej lub wędzonej. Następnie wystarczy posmarować gotową mieszanką czerstwe pieczywo, pokroić je na kawałki i podsmażyć na złoto. 

Wierzch zupy kurkowej z mlekiem kokosowym można też posypać groszkiem ptysiowym, który nie tylko pięknie się prezentuje, ale i przyjemnie chrupie pod zębami. Równie dobrze sprawdzą się w tym celu rozmaite nasiona – słonecznika, dyni czy pinii. Można też zaserwować ją z dodatkiem podprażonych na patelni i posiekanych na drobno orzechów. 

Czy kurki są zdrowe? 

Wbrew powszechnym mitom, że grzyby nie zawierają w sobie wartości odżywczych, ich jedzenie wpływa korzystnie na nasze zdrowie. Kurki zawierają witaminy A, B, C, D, E i PP. Są niskokaloryczne, ponieważ składają się w 90% wody. Te pyszne grzyby bogate są także w błonnik i aminokwasy egzogenne, dlatego wegetarianie i weganie powinni włączyć je do swojej diety. 

Kurki mają szerokie zastosowanie w kuchni – świetnie sprawdzą się jako dodatek do pożywnej tofucznicy, aromatycznego sosu lub baza do zupy. Znudziły się wam klasyczne kanapki z hummusem? W takim razie kremowa pasta kurkowa z pewnością przypadnie wam do gustu – rozsmarowana na chrupiącej, wegańskiej bagietce smakuje wprost obłędnie. Jeśli zaś lubicie bardziej nietypowe połączenia smakowe, możecie dodać kilka sztuk kurek do roślinnego risotto z gruszką i pietruszką.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne