Zupa krem ze świeżej kukurydzy, ze szczypiorkiem

Ocena:

4.47 (165)

  • 40 min.
  • dla 3 osób
no cóż, po prostu lubimy kremowe zupy więc robię je z różnych warzyw

Składniki:

  • 1 duża kolba kukurydzy cukrowej
  • 50 g masła
  • ok. 2 szkl. chudego mleka
  • ok. 2 szkl. rosołu z kurczaka
  • 5 średnich ziemniaków
  • 1 cebula
  • 3 szczypty szafranu
  • 1/2 łyżeczki łagodnego curry
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • do smaku: sól, chili, pieprz biały
  • 1 pęczek cienkiego szczypiorku

Zupa krem ze świeżej kukurydzy, ze szczypiorkiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Warzywa oczyściłam i obrałam. Ziemniaki i cebulę pokroiłam w kostkę a następnie wrzuciłam do garnka z wcześniej roztopionym masłem. Smażyłam kilka minut, ale pilnowałam żeby się nie zrumieniły. Wlałam rosół, dosypałam szafran, curry i dusiłam aż ziemniaki zmiękły.
  • Z kolby kukurydzy oderwałam liście i włosie które było pod nimi. Trzymając kolbę pionowo ostrym nożem ścięłam ziarna - robię to opierając jeden koniec o głęboki talerz a trzymając mocno za drugi - ziarna i sok zostają w naczyniu. To co ścięłam wrzuciłam do garnka z zupą, dolałam mleko i gotowałam razem jeszcze ok. 8 minut. Zmiksowałam całość blenderem - jeśli ktoś chce bardzo gładki krem to powinien przetrzeć zupę przez gęste sito, ale ja tego nie robię. Nie przeszkadzają mi drobinki łupinek ziaren a poza tym jestem leniwa.
  • Na koniec doprawiłam zupę solą, paprykę i chili. Podałam obficie posypując posiekanym szczypiorkiem.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne