Zupa krem z grzankami

Moje dzieci uwielbiają ten krem

Dodany przez: SMAKOWITA

Kremy

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 1 porcja rosołowa z drobiu
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • mały kawałek selera
  • 1 duży por
  • 1 listek laurowy
  • 1 kulka ziela angielskiego
  • 2 serki topione
  • 1/2 szkl. śmietany 18%
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej (może być zwykła)
  • 1 cebula dymka (potrzebny będzie tylko szczypiorek)
  • 1 i 3/4 litra wody
  • sól
  • 4-6 kromek chleba
  • oliwa lub olej

Przygotowanie

  1. Umytą porcję rosołową wkładamy do garnka, zalewamy wodą ,dodajemy przyprawy i warzywa prócz pora.Gotujemy rosół ok. 45 min. po tym czasie przelewamy do drugiego garnka przez sito.Dodajemy dobrze umytego , pokrojonego na pół plasterki pora.Gotujemy przez ok. 10 minut pod przykryciem, zmniejszamy na najmniejszy ogień i miksujemy , dodajemy małe kawałeczki serka topionego, mieszamy do rozpuszczenia się i na sam koniec wlewamy śmietankę wymieszaną z mąką.Chwilę gotujemy i zdejmujemy z ognia.Teraz pora na przygotowanie grzanek: kromki chleba okroić ze skórek , sam środek chleba kroimy na małą kostkę i skrapiamy go odrobiną oliwy lub oleju.Wsypać pokrojony chleb na suchą , rozgrzaną patelnię co chwilę potrząsając patelnią ,aby grzanki się nie przypaliły . Muszą być przyrumienione i chrupiące.Zupę dekorujemy na talerzu grzankami i pokrojonym szczypiorkiem .
zupa śmietana rosół por serek topiony
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze