ZUPA - KREM Z BROKUŁÓW

Pyszna i pożywna zupa - krem

Dodany przez: Anja

Kremy

Czas przygotowania:
Porcje:
3 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 500g brokułów
  • 1 marchewka
  • Kawałek selera
  • Kawałek pory
  • 2 łyżki masła
  • 4 szklanki bulionu z kurczaka
  • 1 duża cebula
  • 125g crẻme fraỉche 30% lub gęstej śmietany
  • 200g śmietanki kremówki
  • 1 liść laurowy
  • Sól, pieprz
  • Vegeta
  • Maggi

Przygotowanie

  1. Brokuły umyć. Łodygi odciąć i pokroić w kostkę.
  2. Marchewkę i seler obrać i potrzeć na tarce o dużych oczkach.
  3. Porę oczyścić i pokroić w półpierścienie.
  4. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić w garnku na maśle. Dodać pokrojone łodygi brokułu, liść laurowy, marchew, seler i porę. Wszystko dusić około 5 minut, po czym wlać bulion i włożyć różyczki brokułów. Gotować do czasu aż warzywa będą miękkie.
  5. Wyjąć liść laurowy, po czym przyprawić solą, pieprzem, vegetą i maggi.
  6. Zupę zmiksować, po czym wlać śmietankę kremówkę wymieszaną z crẻme fraỉche.
  7. Krem z brokułów można podawać z ugotowanymi na twardo jajkami.
warzywa obiad zupa krem brokuły
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze