Przygotowanie: 10 minut
Gotowanie: 10 minut
Porcja: 305 kcal
Składniki:
2 łyżki mąki
szklanka białego wytrawnego wina
cebula
2 łyżki masła
20 dag twardego sera (np. rokpol lub lazur)
3 szklanki bulionu warzywnego
2 pomidory
listki z 1/2 pęczka bazylii
sól, pieprz
Kremowa zupa serowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Mąkę wymieszać z odrobiną wina. Cebulę obrać i posiekać, zeszklić na gorącym maśle. Ser rozdrobnić, dodać do cebuli i stopić na minimalnym ogniu.
Do stopionego sera wlać pozostałe wino i zagotować. Stale mieszając, dolać wino wymieszane z mąką. Wlać bulion i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze minutę, energicznie mieszając, aby nie powstały grudki.
Pomidory sparzyć, obrać, pokroić w półplasterki. Przyprawić solą oraz pieprzem. Gotową zupę udekorować kawałkami pomidora i listkami świeżej bazylii.