Zupa kokosowa

Przygotowanie: 35 minut Gotowanie: ok. 25 minut Porcja: 300 kcal

Dodany przez: mojegotowanie

Zupa kokosowa

Mięsne

Czas przygotowania:
Kalorie:
300 kcal
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie dietetyczne

Składniki

  • 40 dag nieobranych, mrożonych krewetek
  • puszka mleczka kokosowego (400 ml)
  • 400 ml bulionu drobiowego
  • 2 łyżeczki curry
  • 2 ząbki czosnku
  • 1–2 papryczki chili
  • kawałek imbiru (2 cm)
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • kolendra lub natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie

  1. Krewetki rozmrozić, oderwać główki i zdjąć skorupki, oczyścić, dokładnie umyć. Skorupki opłukać na sicie, osuszyć.
  2. Czosnek i imbir obrać, posiekać. Olej rozgrzać w woku, wrzucić główki i skorupki krewetek, podsmażyć. Dodać czosnek i imbir, wymieszać, wlać bulion i 2 łyżki soku z cytryny. Gotować 20 minut.
  3. Bulion przecedzić przez gęste sito, wlać do rondla. Dodać mleczko kokosowe i curry, wymieszać.
  4. Papryczki chili oczyścić z nasion, posiekać. Dodać do zupy, gotować 3 minuty. Włożyć krewetki, gotować ok. 5 minut. Przyprawić sokiem z cytryny, udekorować kolendrą.
mleczko kokosowe zupa curry krewetki egzotyczne
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze