Zupa kalarepowa

Sezonowa zupa jest pycha.Polecam.

Dodany przez: buciol78

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
5 porcji
Ocena:

(średnia 3.73 z 11 głosów)

Składniki

  • 1 porcja rosołowa
  • 3 średnie kalarepy z liśćmi
  • 2 średnie marchewki
  • 2 średnie pietruszki korzeń
  • 10 średnich ziemniaków
  • 100ml. śmietany 18% ( UHT )
  • 1 łyżka masła
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej
  • 1/2 pęczka zielonej pietruszki
  • 3-4 liście laurowe,ziela angielskiego
  • sól,pieprz,magii do smaku

Przygotowanie

  1. Do garnka wrzucamy porcję rosołową,liście laurowe,ziela angielskie,zalewamy wodą lekko solimy,gotujemy wywar ok.1h.W między czasie warzywa obieramy płuczemy.Marchewki,pietruszki,kalarepy trzemy na tarce o grubych oczkach.Ziemniaki kroimy w kostkę.Liście kalarepy odrywamy od łodyg,rozdrabniamy na mniejsze kawałki.Wywar przecedzamy przez gęste sito.Do wywaru dodajemy warzywa,gotujemy do miękkości,doprawiamy do smaku.Na patelni roztapiamy masło dodajemy mąkę pszenną robimy tak zwaną zasmażkę ,dodajemy do zupy energicznie mieszając.Śmietanę hartujemy wlewamy do zupy.Sprawdzamy smak.Zupę rozlewamy na talerze ,posypujemy posiekaną natką.Podajemy z pieczywem.SMACZNEGO.
warzywa obiad zupa kalarepa śmietana
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze