Zupa jarzynowa z kuskusem

Ocena:

4.54 (190)

  • 50 min.
  • dla 5 osób
Pyszna zupka z przypadkowych składników

Składniki:

  • 3/4 pora (lub cały)
  • 2 cebule
  • ok. 6 marchewek
  • pół brokuła
  • 4 ziemniaki
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżeczka naturalnego masła
  • ok. pół szklanki kuskusu
  • lubczyk
  • Vegeta, pieprz

Zupa jarzynowa z kuskusem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Por przeciąć wzdłuż i poszatkować. Przełożyć na durszlak i sparzyć. Cebule obrać, pokroić w kosteczkę i wrzucić do zimnej jeszcze wody w garnku (ok. 2 l). Marchewki również obrać, część pokroić w plasterki a część w mniejsze kostki. Brokuła umyć i połamać na różyczki. Ziemniaki obrać, pokroić w większe kostki. Ceule i marchewki wrzucić do zimnej wody, doprowadzić do lekkiego wrzenia, zmniejszyć gaz i gotować ok. 15 min. Następnie dodać ziemniaki i por, a po ok. 7 minutach brokuły. Gotować jeszcze niecałe 10 min. 5 minut przed końcem gotowania dodać kuskus. Można zagęścić maką. Doprawić luczykiem, Vegetą i pieprzem (lub przyprawami wg uznania). Następnie zdjąć z ognia. Dodać obrany i przeciśnięty przez praskę (lub drobno posiekany) czosnek i łyżeczkę masła. Wymieszać i przykryć na 5 minut.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne