Zupa jarzynowa z kluskami kładzionymi

pszepyszna zupa.Polecam

Dodany przez: buciol78

Zupa jarzynowa z kluskami kładzionymi

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 1 kość wędzona
  • 1 porcja rosołowa
  • 450g.szpinaku może być mrożony
  • 2 łyżki smalcu( najlepiej własnej roboty)
  • 2 średnie marchewki
  • 2 średnie pietruszki
  • 1 mały seler
  • 1 duży ziemniak
  • 3 średnie buraki
  • 1 pęczek zielonej pietruszki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2łyżeczki kminku (całego)
  • 4-5liści laurowych 4-5 ziela angielskiego
  • sól,pieprz,kminek mielony do smaku
  • ----
  • 3 jajka
  • 8 łyżek mąki pszennej

Przygotowanie

  1. Do dużego garnka wrzucamy kość wędzoną,porcję rosołową ,liść laurowy,ziele angielskie,kminek(cały) zalewamy wodą lekko solimy i gotujemy wywar ok.1.5h.W między czasie warzywa obieramy płuczemy,trzemy na tarce o grubych oczkach.Wywar przecedzamy.Do wywaru wrzucamy warzywa,koncentrat pomidorowy,smalec gotujemy do miękkości.W między czasie z jajek i mąki wyrabiamy jednolite ciasto na kluski.Gdy warzywa będą miękkie łyżeczką bezpośrednio do zupy kładziemy niewielkie kluski delikatnie mieszając.Zupę gotować jeszcze kilka chwil,doprawiamy do smaku.Rozlewamy na talerze,posypujemy natką pietruszki,podajemy z pieczywem.SMACZNEGO.
obiad zupa kluski szpinak danie burak
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze