Zupa grzybowa z makaronem

Ocena:

4.45 (192)

  • 40 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Zupa grzybowa z makaronem najlepiej smakuje jesienią, kiedy leśne runo obrodzi szlachetnymi borowikami i dorodnymi podgrzybkami. Można przyrządzić ją także z suszonych lub mrożonych grzybów. Jest esencjonalna i aromatyczna. Przyjemnie syci dzięki wkładce w postaci kokardek, a kremową konsystencję zawdzięcza dodatkowi śmietanki. Klasyczna zupa grzybowa z makaronem to prosty przepis na codzienny obiad.   

Składniki:

  • grzyby  600 g

  • cebula  200 g

  • masło  30 g

  • bulion warzywny  1.5 l

  • śmietana kremówka  100 ml

  • sok z cytryny  15 ml

  • natka pietruszki  0.5 pęczka

  • makaron kokardki (farfalle)  100 g

  • sól  6 g

  • pieprz  3 g

Zupa grzybowa z makaronem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie składników: grzyby leśne oczyszczamy, myjemy i osuszamy, a następnie kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy i siekamy. Natkę pietruszki obrywamy z łodygi, opłukujemy w zimnej wodzie i starannie odsączamy. Makaron kokardki gotujemy według instrukcji podanej na opakowaniu.

  • Krok 2:

    Gotowanie zupy: rozgrzewamy masło w dużym garnku. Wrzucamy na nie cebulkę. Pozwalamy jej się zeszklić, po czym dokładamy grzyby. Smażymy je przez około 5 minut. Zalewamy wszystko bulionem i gotujemy przez 15–20 minut, aż składniki zmiękną. Pod koniec dodajemy śmietankę kremówkę. Ponownie doprowadzamy zawartość garnka do wrzenia.

  • Krok 3:

    Zupa grzybowa z makaronem: doprawiamy ją solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Podajemy z ugotowanym wcześniej makaronem, w głębokich talerzach. Dekorujemy natką pietruszki.  

Porady

  • Późnym latem i jesienią najlepiej przygotować zupę z grzybów prosto z lasu. Świetnie sprawdzą się świeże podgrzybki i prawdziwki, ale można też wykorzystać rydze lub opieńki. Pamiętajmy, że nie powinny zbyt długo leżeć w koszyczku. Należy je oczyścić od razu po powrocie z grzybobrania. Można to zrobić za pomocą specjalnej szczoteczki lub nożyka. 
  • Zupa grzybowa z makaronem i śmietaną będzie wyjątkowo smaczna i aromatyczna, jeśli przyrządzimy ją na domowym bulionie warzywnym. Można również wykorzystać wywar drobiowy lub wołowy. Sprawdzi się też rosół z niedzielnego obiadu. 
  • Klasyczna zupa grzybowa z makaronem zazwyczaj zabielana jest śmietanką. Dzięki temu zyskuje aksamitną, kremową konsystencję. Osoby, które nie spożywają laktozy, mogą wykorzystać roślinny zamiennik, na przykład napój kokosowy lub owsiany. 
  • Zupa grzybowa babci musiała mieć dodatek makaronu, najlepiej w formie kokardek lub łazanek. Dzięki niemu to danie obiadowe przyjemnie syci i zachęca do jedzenia nawet bardziej wybrednych smakoszy. Jeśli mamy więcej czasu i chcemy zrobić potrawę od podstaw, przygotujmy makaron domowy. Grzybowa ze świeżych składników nie ma sobie równych. 
  • Poza sezonem na przechadzki po lesie równie smaczna okaże się zupa grzybowa z suszonych grzybów. Miejmy jednak na uwadze, że trzeba je wcześniej namoczyć.  
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Zupa grzybowa z makaronem – dodatki  

Aksamitna, kremowa i pachnąca darami lasu – taka jest nasza zupa grzybowa z makaronem. Przepis jest niezwykle prosty, ponieważ nie ma zbyt wiele składników. Najważniejsze są aromatyczne podgrzybki, prawdziwki lub borowiki podsmażone z cebulką na maśle. Oprócz tego przyda się bulion dobrej jakości i śmietana kremówka. Potrawa najczęściej gości na naszych stołach w towarzystwie makaronu (w formie kokardek, łazanek, wstążek lub świderków), ale można także podać ją z ziemniakami lub kaszą. Co jeszcze można dodać do zupy grzybowej, żeby zachwyciła nas bogactwem smaku i składników odżywczych? Podpowiadamy: 

  • włoszczyznę – my wrzucamy do garnka cebulę, ale mogą się w nim znaleźć także marchew, pietruszka, seler i por. To dobre rozwiązanie, jeśli nie mamy dobrego bulionu lub wywaru, a chcemy uzyskać charakterystyczny aromat warzyw korzeniowych. 
  • przyprawy – w tradycyjnych przepisach najczęściej znajdziemy liść laurowy i ziele angielskie, a także biały pieprz i gałkę muszkatołową. Niektóre aromatyczne składniki, takie jak kminek, wspomagają pracę układu pokarmowego, dlatego są cennym dodatkiem do ciężkostrawnych grzybów.   
  • zioła – świeże lub suszone. Świetnie sprawdzi się natka pietruszki, koperek, tymianek, rozmaryn lub szałwia.  
  • serek topiony – sprawia, że zupa grzybowa z makaronem staje się jeszcze bardziej kremowa i nabiera delikatnego śmietankowego smaku. Ten składnik wystarczy dodać pod koniec gotowania i dobrze wymieszać w gorącym wywarze.  

Jak zagęścić zupę grzybową z makaronem? 

Jeśli lubimy treściwe, kremowe potrawy, ale nie chcemy używać blendera, możemy wykorzystać jeden ze sprawdzonych trików na zagęszczenie zupy grzybowej. Odpowiednią konsystencję z pewnością pomoże uzyskać śmietanka, ale kiedy to nie wystarczy, użyjmy takich składników jak: 

  • mąka – to najbardziej popularny sposób. Pamiętajmy, że trzeba ją przed dodaniem do zupy rozrobić w niewielkiej ilości wody. Dokładnie ją rozcieramy, żeby nie powstały grudki. Warto wlać taką mieszankę do garnka przez gęste sitko. 
  • zasmażka – czyli mąka z dodatkiem tłuszczu. Masło lub olej należy najpierw rozgrzać w rondelku, a następnie rozmieszać za pomocą trzepaczki z sypkim składnikiem. Zasmażkę warto potrzymać przez chwilę na ogniu, żeby zyskała złoty lub rumiany kolor. Uważajmy, żeby nie przypalić mąki, inaczej stanie się gorzka. 
  • ser – wspomnieliśmy już, że grzybowa z makaronem świetnie smakuje z dodatkiem serka topionego. Jest to także jeden ze sposobów na zagęszczenie zupy. Można także wykorzystać kremowe mascarpone lub ricottę.   
  • żółtko – jeśli wymieszamy je ze śmietanką, otrzymamy liaison – to francuska technika, która pozwala zagęścić zupy i sosy, a także wydobyć pełnię smaku potrawy. Pamiętajmy, że, podobnie jak kwaśną śmietanę, żółtko należy zahartować przed dodaniem do zupy. 
  • pieczywo – miąższ razowego chleba to świetna alternatywa dla zagęstnika w postaci białej mąki pszennej. Wystarczy go rozdrobnić (na przykład za pomocą malaksera) i dorzucić do zupy.  

Jak przygotować grzyby do zupy? 

Zupa grzybowa z makaronem i śmietaną smakuje doskonale nie tylko w sezonie jesiennym, ale także przez cały rok. Zbiory, choć potrafią być obfite, trwają krótko. Warto tak gospodarować zapasami, żeby wystarczyło ich na dłużej. Przydadzą się nie tylko na wigilijną wieczerzę, ale także jako dodatek do aromatycznego bulionu lub sosu. Jak przygotować grzyby do zupy i innych dań z leśnych darów, żeby były zawsze pod ręką? Jest na to kilka sposobów: 

  • suszenie – możemy w tym celu wykorzystać nasłoneczniony parapet lub piekarnik, ale najlepiej sprawdzi się specjalne urządzenie z wentylatorem, w którym podgrzybki i borowiki skurczą się szybko i równomiernie. Zupa z suszonych grzybów z makaronem to świetny pomysł na obiad zimą i wiosną.  
  • mrożenie – przedłużymy w ten sposób trwałość leśnych zbiorów o 6 miesięcy. Jak mrozić grzyby? Podgrzybki i prawdziwki można zapakować do woreczków od razu po oczyszczeniu, ale kurki, rydze i gąski (gatunki blaszkowe) warto wcześniej obgotować, inaczej po rozmrożeniu będą gorzkie. Zanim zrobimy z nich zupę grzybową z makaronem, pozwólmy im odtajać i odciśnijmy je z nadmiaru wody.  
  • marynowanie – podgrzybki, maślaki lub borowiki możemy również zamarynować. Tak przygotowane przetwory sprawdzą się jako samodzielna przekąska lub dodatek do mięs, ale grzyby w occie można też wykorzystać do zupy. Nadadzą jej kwaskowy posmak. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne