Zupa grzybowa zabielana

Zupa grzybowa zabielana pyszna i smaczna .

Dodany przez: czarnulka862

Bezmięsne

Czas przygotowania:
Kalorie:
315 kcal
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dietetyczne

Składniki

  • 20 dag mrożonych grzybów leśnych lub 7 dag suszonych
  • 1 mała cebula
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 400ml mleka
  • 1 kostka bulionowa warzywna
  • gałązka tymianku
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka vegety
  • 150ml śmietany

Przygotowanie

  1. Grzyby mrożone rozmrozić, suszone zalać wodą, moczyć przez noc.Cebulę obrać, posiekać.W rondlu stopić 2 łyżki masła.Na nim zeszklić cebulę.Oprószyć mąką, zasmażyć nie rumieniąc.Stale mieszając dolać 300ml wody, a następnie mleko.Całość gotować 10 minut.Jeśli używamy grzybów suszonych ugotować je.Jeśli mrożonych, usmażyć na pozostałym maśle.Przełożyć do zupy.Dodać kostkę bulionową i całość gotować dalsze 15 minut.Na koniec dołożyć posiekany tymianek.Doprawić solą, pieprzem i vegetą.Dwie chochelki zupy zmiksować ze śmietaną, wlać do zupy w garnku, zagotować.
grzyby zupa cebula śmietana mleko
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze